Пореден протест срещу винетките ще има днес

Национален протест срещу поскъпването на винетките е предвиден за днес в много градове на страната. Автомобилно шествие в столицата ще блокира за кратко движението на Орлов мост. Колоната тръгва в 13 ч. от сборния пункт пред Народното събрание и минава по маршрут бул. “Цар Освободител” към “Цариградско шосе” до “детелината” към аерогара София, предаде БНР.

След като предишните седмици в много градове на страната се състояха протести срещу повишените цени на винетките, днес в София се организира национален протест. Стефан Генов от Сопот е един от организаторите на акцията: “Пътищата са с безброй много дупки, повдигнат и нагънат асфалт, няма маркировки. Въз основа на тези наблюдения не смятаме, че е редно да се повишават винетните такси. Плащаме си всичките данъци, сега и високи винетки”, каза той.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че новите цени няма да бъдат преосмислени. Събраните от винетки суми ще се използват изцяло за ремонт на пътища.
Освен националният протест в столицата, на много места в страната също ще има шествия срещу поскъпването на винетките и лошото състояние на пътищата. Недоволните от Пазарджик и Пловдив ще направят протестна обикола и ще продължат към София. В Панагюрище и Кърджали организаторите са обявили готовност да затворят главните пътищата. Автошествие се организира в Сливен от 17 часа. Жители на Ловеч ще протестират от 13 часа пред сградата на общината. В същия час, автошествия-протест са предвидени в Шумен и Враца. Участниците в автопохода по основните булеварди на Добрич имаха намерение да блокират част от пътя Добрич-Варна, но директорът на Областното пътно управление не разреши и заплаши с глоби. Предварителна информация за протести има още от Варна, Велико Търново, Русе, Берковица, Бургас, Панагюрище, Сандански и Дупница.