Американска военна техника идва в България

Около 70 единици американска военна техника ще бъдат прехвърлени в Румъния от Германия днес, а по-късно през декември бронирана техника ще бъде разположена също и в България и Литва. Това е заявил говорителят на Пентагона Джеф Дейвис, цитиран от Кросс.

Доставките ще бъдат осъществени в рамките на програмата за военно партньорство “Атлантик Ризолв”. Техниката ще позволи да се увеличи скоростта на преместване на войските по време на учения, казва се в изявлението на американското военно ведомство.

Общо в рамките на програмата в страните от Източна и Централна Европа ще се разместят около 12 000 единици техника, включително танкове, бронетранспортьори и артилерия, които да могат да се прехвърлят от региона по време на учения.

Още през юни министърът на отбраната Аш Картър заяви, че САЩ ще разположат танкове, артилерия и друга военна техника в Източна и Централна Европа, заради събитията в Украйна. По време на посещение в естонската столица Талин Картър заяви, че Естония, Литва, Латвия, Румъния, България и Полша са се съгласили на тяхна територия да бъде разположена тежка военна техника, както и че част от оръжието ще бъде разположено и в Германия.

След като Русия анексира Крим миналата година, лидерите на НАТО се съгласиха да провеждат по-чести учения в страни от Източна Европа, както и да разположат военна техника, която да бъде ползвана в извънредни случаи.

Руското министерство на отбраната заяви, че разполагането на танкове и тежко въоръжение в държавите от НАТО по границата с Русия е “най-агресивното действие на САЩ от студената война насам”.

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще добави повече от 40 междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал до края на годината. Картър от своя страна осъди “невнимателните изказвания” относно ядрените оръжия от страна на Русия.