Борисов: Който пие ракия и яде сланина, трябва ли друг да му плати лечението

Правителството стои твърдо зад здравната реформа, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум “Власт, лекари и пациенти – заедно в реформата”. Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, допълни той.

“Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро”, допълни Борисов.

Този, който пие ракия, пуши, яде сланина и няма хранителни навици, трябва ли другите да му плащат, каза Борисов и предупреди: И да се пие здравословно. Идва Коледа и Нова година.

Когато купуваш на едно дете по 3 сладоледа на ден, не му правиш добре, увреждаш го, продължи Борисов коментара си в защита на данък “вредни храни”.

Нямаме претенции с министър Москов, че сме най-умните, само най-красивите засега, пошегува се той с гостите на конференцията, уверявайки ги, че всички техни идеи ще бъдат чути от кабинета.

“За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика – да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи”, подчерта Борисов.

Не може да продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината – като се започне от шофьорите по пътищата. Сложете хиляда убити и средно около 10 хиляди тежко ранени от ПТП, каза той. Според Борисов не би трябвало разходите по лечението да са от здравни вноски, а от застрахователите.

По пътищата хиляди загиват. Колко струва да оперираш един след тежка катастрофа. Ние ще толерираме ли тези хора, които благодарение на това че се правят на бабаити, ние трябва да извадим от джобовете стотици милиони – за това че иска някой да се прави на бабаит, коментира премиерът.

Здравният министър Петър Москов изтъкна на свой ред, че според доклад на Световната банка разходите за здраве ще наложат натиск върху бюджета и ще затруднят изпълнението на други приоритети на страната. Той отново застана зад идеята за национална здравна карта. Средната осигуреност на болнични легла в ЕС е 4,8 на 1000, обясни здравният министър. Над 48 000 са болничните легла към 31 декември, 2014 г. Функциониращите легла, които се финансират през фондовете на НЗОК, са малко над 39 000, стана ясно от доклада на Москов, цитира Кросс.

Реалната нужда от болнични легла е 26 095. Цялата тази ситуация той определи картинно – все едно човек да има нужда от малък хладилник, а да си купи 4 фризера, за които да плаща той и други консумативи. Министърът се обяви за промяна на начина, по който се финансират болниците.

Какво финансираме – финансираме лечение или финансираме структура, попита здравният министър. След въведеното задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти той очаква 44 милиона лева отстъпка за 2015, за 2016 – 65 милиона лева и 80 милиона лева за 2017-а. До този момент отстъпките до миналата година били в размер на 500 хиляди лева.

Пациентите доплащат до 500% за някои продукти, оплака се още доктор Москов. Сега това ще се промени, по мнението му, с промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Здравният министър отново защити комплексното лечение.

В системата на здравеопазването има доста наболели проблеми, коментира и професор Генчо Начев, началник на болница Света Екатерина. Според него нужна е промяна, която да подобри качеството на лечение на пациентите и ефективно да се разходват средствата в системата.

Омбудсманът Мая Манолова също взе думата. Съгласие по важните проблеми на реформата в здравеопазването няма, изтъкна тя. Манолова настоя за съгласие за болничната и доболничната помощ. Българите плащат от джоба си над 50% от цената на медицинската помощ, подчерта омбудсманът. Ако здравеопазването не е организирано добре, колкото и средства да се налеят в него, нямало да има ефект, по мнението й.

Мая Манолова критикува и ежегодните твърдения, че направления няма. Тя атакува и болничните лимити. Омбудсманът наблегна и на темата за двата болнични пакета. Оказва се, че лимити щяло да има и за базовия пакет. Съгласие нямало сред гилдията за методиката за националната здравна карта. Важно е какви ще бъдат последиците за пациента, смята Манолова.

1 коментар

  1. Тиквеник

    Като не може да си съберете дължимото от циганите,от контрабандата и сивия сектор хората с заплата до 500 лв ще ядат сланина и ще пият ракия.Защо не се бориш с корупцията,а даваш акъли кой какво ще яде.Като осигурите условия за нормален бизнес без корупция ще има инвестиции и нови работни места.Заплатите ще се повишат и всички ще пият червено вино и ще ядат пържоли.А вие с Москов оставате без работа.