Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 340 лв. и през 2016 г.

Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 340 лв., реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

Отхвърлено беше предложението на ДПС обезщетението да се увеличи на 380 лв., както и искането на „БСП лява България” и на „Български демократичен център” то да се изравни с минималната работна заплата, т.е. да стане 420 лева, пише Кросс.

“С това гласуване вие се превръщате в бедствие за българската нация”, обърна се към управляващите Жельо Бойчев от БСП в отрицателен вот. Той отбеляза, че от това решение ще бъдат ощетени 40 000 майки.

Увеличението на обезщетението от 340 на 420 лв. се равнява на около 37 млн. лв., вие ги икономисахте, добави Бойчев.

“Става въпрос за пренебрежимо малко пари в сравнение с тези, които оставяте на разположение на правителството и заделяте за съфинансиране по европейски програми”, посочи председателят на ПГ на „БСП лява България” Михаил Миков пред БТА.

Чудни тротоари и фонтани ще направим, като няма кой да им се радва, коментира той. Миков посочи, че това е първият ден, в който правителството е в неизпълнение на решението на Народното събрание от края на юли т.г. за краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза. Ще пуснем един часовник, ще броим дните, докато такива мерки не бъдат предложени, добави той.

2 Отзиви

  1. Най-малкото, което може да направи Държавата е … данъчната тежест трябва да отпадне за семейства с 2 и повече деца! Също така и ДОД за работещият в семейството трябва да остане или при него или в Общините, повечето от които имат ОП"Социално обслужване"!

  2. Детство мое

    Поимено да се огласят публично лицата гласували против увеличението на детските.Да им се изплюя в мазния сурар.