Празници и почивни дни през 2016 г.

Следните дни са официални празници и неработни дни през 2016 г.:
1 януари 2016 – Нова година.
3 март – Ден на Освобождението на България от османско робство.
1 май – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово.
1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.
6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.
24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
6 септември – Съединението на България.
22 септември – Ден на независимостта на България.
24, 25, 26 декември – Коледа
Общо114 почивни дни ни очакват през 2016-та година. 13 са официалните неработни дни, а 101 от датите в календара са събота и неделя. Най-дълги почивки ще има през март, май и септември, когато ще се радваме на дълги, четиридневни уикенди. За сметка на това, четири пъти през следващата година ще работим в събота, за да компенсираме за допълнителните неработни дни покрай празници.
Първият работен ден за 2016-а ще бъде 4-ти януари (понеделник). Тогава в класните стаи ще се върнат и учениците, след коледната си ваканция. Следващата по-дълга почивка ни чака едва в първата седмица на март.
Тъй като националният празник – 3 март се пада в четвъртък, Министерски съвет обяви и петък (4-ти март) за неработен. Така през третия месец от годината ще имаме четири последователни почивни дни, заедно с уикенда. 4-ти ще се отработва на 12-ти март (следващата събота).
През 2016-а година Великден се пада на 1-ви май. Тогава е и следващата по-продължителна почивка. За неработни са обявени и 29-и април (Разпети петък), както и 2-ри май. След тази дата ще се върнем на работа за три дни, след което ще почиваме и на 6-ти май (петък).
На 14-и май (събота), обаче, ще работим, за да компенсираме 23-ти. Този ден се пада в понеделник и, за да не се прекъсва работната седмица, правителството го обяви за неработен. Така през май ще се радваме на цели две четиридневни почивки – около Великден и около 24-ти май.
Следващият дълъг уикенд ще бъде през септември. Тогава отново ще имаме две четиридневни почивки, но и две работни съботи. За официални неработни дни са обявени 5-и и 6-и септември (понеделник и вторник), както и 22-ри и 23-ти септември (четвъртък и петък). Ще отработваме в две последователни съботи – на 10-и и на 17-и.
Тъй като догодина Коледа и Нова година съвпадат с уикендите, един единствен ще бъде допълнителният почивен ден – 26-и декември (понеделник).