29 скочиха в морето за Светия кръст в Поморие (видео)

20160106115643(2)

С празнични ритуали в Поморие беше отбелязан един от най-големите християнски празници Богоявление, символизиращ кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан. След празнична Света литургия в поморийските храмове, въпреки дъждовното време, десетки жители и гости на града се стекоха на крайбрежния булевард за да наблюдават ритуала по спасяването на Светия кръст. 21 смелчаци се гмурнаха в надпреварата, където 46 -годишния помориец Красимир Спасов хвана първи Светия кръст.

DSC03300

“За 11-ти път скачам в морето на този ден, но за първи път успях да хвана първи Кръста”, сподели Красимир и пожела на съгражданите си здраве, успешна и плодотворна 2016г.
След изваждането на Светия кръст от морето кметът Иван Алексиев връчи на участниците парични и предметни награди.

20160106121922(1)

За разлика от ритуала в стария град, смелчаците в квартал “Свети Георги” бяха по-малко, но условията за плуване по-благоприятни. След отслужена Света литургия в манастир “Св. Георги” и последвалото литийно шествие до вълнолома на ул. “Морска” осем смелчаци скочиха в студените морски води за спасяването на Светия кръст. Пръв до него стигна помориецът Живко Илиев, който скочи в морската вода за първи път на този ден.

Вижте видеото