Бабинден в МБАЛ Поморие /видео/

DSC03335

И тази година на 21 януари в МБАЛ Поморие беше отбелязан Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които са помагали на младите булки и невести при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.

DSC03314

Още в предиобедните часове АГ -отделението беше посетено от общинските съветници Ива Кусева и Ася Пеева, а директорът на Дирекция “Образование, култура, хуманитарни дейности и спорт” Желязко Страволемов връчи на лекари и акушерки подаръци от името на кмета на Община Поморие Иван Алексиев.
Минути по-късно представители на читалище “Светлина” превърнаха Бабинден в емоционален празник.
” 20 години споделяме този празник с Вас на този ден тук в АГ отделението”, сподели Донка Китанова, секретар на читалището.

DSC03327

“Ние сме съграждани и нас ни свързват много неща. Живеем на едно и също място, заедно се раждат децата ни. Иска ми се винаги това зелено дърво на живота никога да не секва. Нека това бъде с все по-дълбоки корени и с все по-светло бъдеще”, пожела д-р Матей Попов, завеждащ АГ – отделението.

Само 5 са новородените бебета от началото на тази година. Последното се роди снощи, сподели д-р Попов и покани гостите на отделението на скромна почерпка.