На 13 февруари Дамаджан вечеринка

DAMADJAN_2012_21

За 21-ви пореден път, за празника Трифон Зарезан,
НЧ“Просвета 1888“-Поморие събира ценителите на хубавите червени и бели вина, и ракии
на 13 февруари 2016 г./събота/ от 20.00 ч.
в Интерхотел “Поморие“на

ДАМАДЖАН ВЕЧЕРИНКА

vinoОсновен партньор но читалището е “Черноморско злато“АД-Поморие. На вечеринката по традиция ще се проведе анонимна дегустация на домашни вина и ракии, които ще оцени професионална дегустационна комисия в “Черноморско злато“АД.
Желаещите да участват в конкурса могат да предоставят своите проби в сградата на НЧ“Просвета 1888” в срок до 8 февруари 2-16 г.
И тази година ще се връчи приза „Дегустатор на годината”. Победителят се определя вечерта на празника. Този, който се доближи най-много в оценките си до тези на професионалните дегустатори печели приза „Дегустатор на годината”.
Актьорите от поморийския читалищен театър ви обещават много хумор, голямо веселие и буйни танци, за да се спази традицията, за плодородие на лозята и пълни бъчви с вино.
Дамаджан вечеринката за празника Трифон Зарезан е една стара градска традиция в Поморие. Тя датира от 30-те години на миналия век, когато лозарите и винарите са се събирали на този ден в читалището, за да празнуват заедно като добри съграждани и приятели. Домакините пък са представяли своите кулинарни шедьоври от ястия и сладки. Не са липсвали закачките и хумора на местните зевзеци – актьорите от читалищния театър, музиката и танците до зори. На Дамаджан вечеринката задължително са танцували „кадрил” –един европейски танц, вероятно пренесен от богатите поморийски търговци и банкери, които обикаляли Европа по свои бизнес дела. Имало е и водещ, който задавал командите на френски език. Господата са демонстрирали своите кавалерски обноски, а дамите – своите тоалети по европейска мода.
Куверт можете да закупите в канцеларията на НЧ”Просвета 1888”, ул.”Княз Борис “ №51.
За допълнителна информация – тел.0596/22316, GSM 0877335749.