138 години от Освобождението на Анхиало

AnhialoПреди 138 години, на 07.02.1878 г. II –ри ескадрон на XIII драгунски полк на Военния орден, начело с командира майор Колонжаевски, освобождава град Поморие.

Освобождението на Южното Черноморско крайбрежие през 1878 г. било възложено на командващия ХІ-ти армейски корпус ген.лейт. Делингхаузен. Вестта за разгрома на турската армия при Шипка-Шейново и посечената турска охрана в Карнобат, както и приближаването на руската армия, повдигнали духа на населението в Анхиало. Жителите на крайбрежните градове Поморие, Несебър, Созопол още преди идването на русите са организирали самотбраната на своите селища. На 26.01 / 7.02./ 1878 г. ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Колонжаевски, изпратен от полк. Лермонтов, освобождава гр. Поморие. Освободителите подпомогнали провеждането на гражданско управление. Учредено било и Анхиалско-Месемврийско окръжие. Взети били мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица. Въпреки сключеното примирие, в околностите на Анхиало продължавали да слизат от Балкана и да безчинстват черкези и башибозушки хайки.За да се предпазят от техните набези, жителите на Анхиало намирали укритие в импровизирани окопи. От терора не бил пощаден и анхиалският митрополит Василий. Заточен бил на о-в „Св. Анастасия”.
За да прогонят нередовната турска войска, която стигнала до гр. Каблешково и с. Каменар, местните анхиалци пращат двама конници до Бургас, с молба да бъде изпратена помощ. С усилените гарнизони в Анхиало и Месемврия, и с помощта на местното население са прогонени черкези и башибозук.
В края на Руско-турската война, прехвърлянето на голяма част от руските войски се извършва от пристанищата в Бургас и Поморие. Интерес към тези пристанища проявява руското командване още в началото на 1878 г. Направен е основен преглед и са дадени препоръки за тяхното заздравяване.
Анхиало е имал два дървени пристана, от които само единият е бил годен за военни цели. В града е имало от 40 до 50 плавателни съда, които са били използвани за прехвърляне на руските войски на параходите. Използвайки благоприятното време, всеки от тези съдове можел да извърши до параходите и обратно към брега по десет курса. Така е било възможно транспортирането на хиляди войници от Анхиалското пристанище до Одеса.