Поморие чества 138 години от Освобождението си с изложба на бойни знамена /видео/

Храм „Рождество на Пресвета Богородица” събра поморийци, дошли да почетат 138 – години от Освобождението на Анхиало. На 07.02.1878 г. 2-ри ескадрон на XIII драгунски полк на Военния орден, начело с командира майор Колонжаевски, освобождава града. Благодарствен молебен в памет на загиналите за Освобождението на България от турско робство и по повод 138 г. от Освобождението на Поморие отслужиха свещеноиконом Иван и протоиерией Борис под съпровода на Църковен хор „Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова. Сред присъстващите бяха кметът Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, общински съветници, представители на политически партии и граждани.
След службата се състоя литийно шествие до Паметната плоча на участниците в Освобождението на България , където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
На 26.01 / 7.02./ 1878 г. ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Колонжаевски, изпратен от полк. Лермонтов, освобождава Анхиало. Освободителите подпомогнали провеждането на гражданско управление. Учредено било и Анхиалско-Месемврийско окръжие. Взети били мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица. Въпреки сключеното примирие, в околностите на Анхиало продължавали да слизат от Балкана и да безчинстват черкези и башибозушки хайки.За да се предпазят от техните набези, жителите на Анхиало намирали укритие в импровизирани окопи. За да прогонят нередовната турска войска, която стигнала до гр. Каблешково и с. Каменар, местните анхиалци пращат двама конници до Бургас, с молба да бъде изпратена помощ. С усилените гарнизони в Анхиало и Месемврия, и с помощта на местното население са прогонени черкези и башибозук.
По-късно, във фоайето на НЧ “Просвета 1888”, слово за Освобождението на Поморие произнесе Димитър Ницов, уредник в Исторически музей – Поморие.
Невероятен интерес предизвика изложбата на знамена “Лермонтови – освободители и съзидатели”, предоставена от РИМ-Бургас . Специално за експозицията точни копия на бойни знамена предостави и Националният военноисторически музей. Самарското знаме, бойното знаме на 24-ти Черноморски пехотен полк и знамето на Стиляна Параскевова, считано за първообраз на българския национален флаг, са някои от открояващите се национални светини.
Кметът Иван Алексиев сподели пред присъстващите, че много рядко тези знамена напускат Националният военноисторически музей, благодари на общинския съветник Никодим Стоянов за съдействието на изложбата и честити празника на всички поморийци.
Изложбата е открита до 09.02.2016 г.