Финансовият ресурс за безплатно саниране по ОП „Региони в растеж” е изчерпан

Община Поморие спира да приема Заявления за финансова помощ по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Това се налага поради изчерпване на финансовия ресурс от 3,5 млн. лева, определен от оперативната програма, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.
Към настоящия момент, към Оперативната програма са регистрирани 24 сдружения на собственици и са подадени 10 заявления за интерес. Приетите досега документи ще бъдат разгледани от експертна комисия и ще се извърши проверка на място, преди да се сключат договорите между Общината и Сдруженията на собствениците.
Новите заявления за интерес и финансиране на мерки за постигане на енергийна ефективност вече ще се приемат според правилата на Националната програма за енергийна ефективност, приета с ПМС № 18/02.02.2015 г. и допълнена с ПМС № 23/04.02.2016 г. Допълнително условие по националната програма е многофамилните жилищни сгради да са на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Община Поморие разполага с отделен ресурс от още 3,5 млн. лева, който е предназначен за внедряване на енергийна ефективност на публични сгради. Чрез него ще бъдат санирани сградите на ОУ „Христо Ботев”; на СОУ „Иван Вазов” (начален курс, вкл. физкултурния салон); на РУП, на РСПБЗН, на Историческия музей и на общинската администрация.
„Радвам се, че така бързо успяхме да организираме и стартираме процеса за енергийно обновяване на домовете в нашия град. Благодаря на всички за доверието към нас, но за съжаление финансовата рамка и състезателният принцип на програмата не позволяват да удовлетворим желанията на всички кандидати. Уверявам ви, че дори и тези десет жилищни блока, заедно с публичните сгради, които ще санираме с европейски средства, са изключителна възможност, предоставена само на 28 града в България, сред които е Поморие. Желанието ни е максимално да се възползваме и от Националната програма, така че да преобразим изцяло нашия град.”, коментира кметът Алексиев.