Книги за смет (кучешка) в Несебър

„НЕСЕБЪР НЮЗ” отбеляза 12-та годишнина на сайта с екоинициатива, свързана с опазване чистотата на града

kuche-smet-martaНа 20 март 2016 година Електронното издание „Несебър нюз”навършва 12 години. Вместо коктейл и заря, решихме да използваме годишнината в подкрепа на това,което екипът ни прави през всичките тези години-опазването на Световния паметник, стремежът към още по-добро развитие на региона, а и критиката към очевидно лоши практики, прояви и действия на местната власт и гражданското общество.

Затова, вдъхновени от народната мъдрост в приказката „Сливи за смет”, организираме възпитателно-информационната кампания

КНИГИ ЗА СМЕТ/КУЧЕШКА/
ДАРЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ЧИСТАЧКИ В НЕСЕБЪР

на 19, 20 и 21 март от 10,00 до 12,00 часа пред офис „Адмирал брокер” на главната улица „Хан Крум „ № 39А /партер/

Тези, които в обявеното време донесат събрани в града кучешки фекалии ще получат за труда си книга, албум или друга награда.

В същото време ще поставим и кутия за дарения, които ще предоставим на две от най-възрастните чистачки на Несебър, които се нуждаят от лечение.

Ако някой все пак се затрудни да открие кучешко екскременти, ще бъде подпомогнат от нас,къде да ги намери наблизо.

KNIGI I KUCETA1Каним в нашата екоиициатива да се включат гражданите и гостите на Несебър,общинските служители/Специална покана за отдел „Екология”!/, членове на спортни клубове ,неправителствени органицации, партии, общински съветници, ученици и всички останали, които милеят за реда и чистотата на неповторимия Несебър.
Подаръци ще има и за собственици на кучета,които за пръв или пореден път ще съберат фекалиите на своя любимец.

Разполагаме с достатъчно книги, а приятелите ни от Книжарници „Хеликон” са ни обещали подкрепа в случай на необходимост.

За въпроси,мнения и препоръки-тел.0898 34 99 10
и E-mail- k_kosev@abv.bg
Както често се случва в журналистическата практика за идеята ни има и конкретен катализатор. А той е неадекватното поведение на чиновници от отдел „Екология „ на община Несебър в началото на февруари.Тогава ,заради стремежът ни да опазим от набези на кучешки екскременти градинката пред офиса ни,бяхме заплашени с глоба заради”поставяне на рекламен материал в зелената площ”.

Три общински чиновнички ,три пъти идваха със служебния си автомобил до офиса ни ,който е на 500 метра от техния,вместо да се разходят из града и да направят нещо срещу кучешкото замърсяване.Не става дума да се глобяват собствениците на домашни любимци,а да им се разяснява и изисква това,което много добре е написано в Наредба № 1 на Общинския съвет-Несебър.

Ръководството на община Несебър и Общинския съвет полагат големи усилия за опазване чистотата на града и общината,отделяйки много средства.За целта е закуена и много от необходимата техника.Непрекъснато се увеличава щата на работниците,поддържащи чистотата.

Всичко това не отменя по никакъв начин отношението на гражданите и многобройните гости на общината също да пазят реда и чистотата. Съответно, общинските органи и служители,които трябва да контролират опазването на чистотата,включително и от замърсяване от домашни любимци ,следва да си вършат работата,за която получават заплатите си от нашите данъци.
Това в Несебър не се случва.Улици,тротоари,градинки,детски площадки ,алеи и междублокови пространства са пълни с кучешки екскременти,просто защото почти никой собственик на куче не ги събира след неговото облекчаване .Теорията,че кучешките фекалии са „безвредни,че не цапат ,а наторяват” са не само погрешни ,а и вредни и опасни.Всеки може да прочете в интернет до какво водят те.

Всеки гражданин следва не само да иска и да изисква,а и да прави нещо за опазването на реда,чистотата и спокойствието на селището където живее.Само една хвърлена цигара,хартийка и друг отпадък,мястото на които са в контейнерите и кошчетата, повищават разходите и натоварват с нашето безхаберие тези,които зиме и лете чистят града.Кучешките екскременти са опасни и за деца и възрастни.Време е да ги ограничим и да се преборим с тях.

Нека да направим първата стъпка към това ,с идеята на „Несебър нюз” за неговата 12-годишнина !

Красимир Косев-Управител на www.nessebar-news.com