Община Поморие дава пристанището на държавата

Във връзка с докладна записка на кмета на Община Поморие Иван Алексиев Общински съвет даде съгласие Пристанище Поморие да бъде безвъзмездно прехвърлено в собственост на   Държавата. Имотът, съставляващ Пристанище Поморие, находящ  се в гр. Поморие,  е на площ от 7473кв.м., както  и  пристанищната структура и съоръжения, намиращи се в  имота, включително кейова стена със съоръжение за вълнова защита от страна на морето с обща  линейна  дължина  385м./включваща  пристан  155/ЗОм. и пристан 230/8м./ и сграда със ЗП  184 кв.м.

Съветниците възложиха на кмета да проведе процедурата по безвъзмездно прехвърляне в полза на Държавата на описания имот, но със задължителното условие да се запази правото на свободен обществен достъп до имота.

Общинският съветник от БСП Никодим Стоянов излезе с предложението докладната записка да бъде изтеглена от вносителя. От трибуната той попита “с какво Пристанището е загубило характера си на публична общинска собственост, защото в докладната записка липсват мотиви?”  Той подчерта още че, “липсва финансова обосновка и предложи решението да бъде подложено на обществен дебат.”

Кметът Иван Алексиев заяви, че няма да изтегли докладната записка и припомни, че

“в края на пристанището има едно голямо съоръжение, което е свързано с работата на ДП “Пристанищна инфраструктура”, относно контрола на трафика в Бургаския залив. През 2007 г. управляващите, които са прехвърлили тогава Пристанището на Общината, не са огледали нещата, но при прехвърлянето са прехвърлили и това съоръжение, което става собственост на Община Поморие. Без това съоръжение не може да се извършва контрол на трафика. Ние не сме имали претенции и винаги сме допускали “Пристанищна итфраструктура” да обслужва това съоръжение. В момента “Пристанищна инфраструктура, чрез Министерство на транспорта, бениефицент по Оперативна програма “Транспорт” кандидатстват за реновиране на тези съоръжения с нова техника. За жалост това съоръжение не е държавна собственост, а общинска. Идеята беше да прехвърлим само съоражението на държавата, но за да я прехвърлим трябва да отредим самостоятелен парцел. За да отредим самостоятелен парцел вътре в пристанището ние трябва да осигурим достъп, което означава при реализиране на ПУП за обособяване на този парцел, защото искам нещо много важно да уточня! Плаца на пристанището е общ. собственост, брегоукрепването е държавна собственост. Ние трябва да разделим пристанището основно на две по цялата дължина, за да можем да осигурим достъп до края напристанището. Т.е. това пристанище ще отпадне необходимостта като пасажерско такона, защото няма да отговаря на доста изисквания. Вместо да правим половинчати работи,  при проведените разговори с “Пристанищна инфраструктура”, да прехвърлим на държавата цялото съоръжение, като те се ангажират цялото съоръжение, пристанището и всичко, което е там да могат да кандидатстват по  ОП “Транспорт” и то този начин нашето пристанище да може да се възползва от парите там по тази програма.”

Изтегли като файл (PDF, 156KB)

Докладната записка бе приета с 16 гласа “За”, 2 – “Против” и 2 – “Въздържали се”

Видеозапис по точката от дневния ред може да гледате тук

 

2 Отзиви

  1. поморие

    Много баби, хилаво дете!
    Кога това пристанище ще функционира за големи и модерни кораби, а не само за ръждясали РК?

  2. Трийте коментари и мнения, но това което правят администрацията и съветниците е пагубно за града и развитието му. Оставка!!!