Басейновата дирекция „Черноморски район“ проведе среща-консултация в Бургас

Басейнова дирекция „Черноморски район“ проведе среща – консултация в Областна администрация в Бургас. Обсъдени бяха проектите на актуализирания План за управление на речните басейни, Плана за управление на риска от наводнения  в Черноморски район за басейново управление на водите и Програма от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда.

Срещата откри Областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков, присъстваха представители на Областна администрация – Бургас, Сливен и Ямбол, кметове на Черноморски общини, експерти от ВиК-дружества, „Напоителни системи“, служители на дирекция  „Земеделие” и „Пожарна безопасност и защита на населението“, водоползватели, граждански сдружения и бизнеса в региона.

Актуализираният План за управление на речните басейни (ПУРБ) обобщава, надгражда и доразвива резултатите от дейностите в първия планов период 2010-2015г. Основната му цел е да осигури рамка за съхранението и подобряването на състоянието на водните тела. Общата стойност на разходите за изпълнение на Програмата от мерки възлиза на 697,4 млн. лв. По-голямата част от разходите са насочени към повърхностните водни тела, съгласно изискванията към страната ни по Договора на присъединяване към ЕС.

Планът за управление на риска от наводнения  (ПУРН) на Черноморския район съдържа основни изводи и заключения от Предварителната оценка на риска от наводнения. В него са включени районите със значителен потенциален риск от наводнения, картите на заплахата и на риска от наводнения на тези райони, както и предвидените мерки за реализиране на плановете. ПУРН цели да осигури необходимата превенция от наводнения, за да се гарантира защитата на населението, околната среда и културното наследство в максимална степен. Общата стойност на разходите за изпълнение на заложените в програмата мерки възлизат на над 98 млн. лв.

Изпълнението на заложените мерки  в двата плана могат да се финансират чрез национални и международни източници като републикански и общински бюджети, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, фондове на Европейския съюз и други международни организации.

Програмата от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда е третата част от Морската стратегия на Р България. В нея са планирани мерки за намаляването на антропогенния натиск върху морските екосистеми и поддържането на тяхното доброто и състояние, 17 от тях са трансгранични между България и Румъния.

Обществените консултации продължават. Проектът на актуализирания ПУРБ на Черноморски район е публикуван на официалните интернет страници на МОСВ и Басейнова дирекция за мнения и коментари до 01.06.2016 г., проектът на ПУРН –  до 30.06.2016 г. и Програмата от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда – до 30.04.2016 г. Документите ще бъдат представени през следващите месеци и пред министерствата, ангажирани с изпълнението на заложените мерки.