Екотаксите за нови автомобили падат с 5 процента, за електромобили – с 30, а за стари се увеличават с 3 на сто

ivelina_vasilevaЕкотаксите за нови автомобили падат с 5 процента, за електромобили – с 30%, за хибридни – с 15 на сто, а за автомобили над 10 години таксите се увеличават с 3 процента. Това става с приетата от правителството днес нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса. Вносител е Министерството на околната среда и водите.

„Целта на промените е да се стимулира покупката на нови автомобили“, каза след заседанието министърът на околната среда Ивелина Василева. „В България има регистрирани около 3,9 милиона автомобила. Голям процент от тях са на възраст над 10 години, като средната е около 16 години“, добави тя. Министър Василева обясни, че политиката на МОСВ е изцяло съобразена със стандарта на живот и с икономическите условия в страната. „Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства. Но без да генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си го позволят“, коментира министър Василева.

Според наредбата с 5% се намалява продуктовата такса за новите моторни превозни средства (от 146 лв. на 138 лв.) и с 3 на сто за тези до 5 години (от 200 лв. на 194 лв.). Размерите на продуктовите такси за стари автомобили се увеличават с 3 процента (от 253 лв. на 260 лв. за тези между 5 и 10 г., и от 267 лв. на 275 лв. за автомоби3ли над 10 г.).

Покупката на електромобили се насърчава с 30% намаление на продуктовата такса (с 44 лв. спрямо досегашния размер на таксата за нов автомобил), а за хибридните автомобили е намалена с 15 на сто (в зависимост от възрастта – от 22 лв. до 40 лв. спрямо таксите за конвенционалните автомобили).

Наредбата транспонира и разпоредбите на Директива на ЕС 2015/720, която въвежда мерки за ограничаване на прекомерното потребление на тънките пластмасови торбички за пазаруване. България е сред държавите – пионери в ЕС, покрили в аванс изискванията на директивата, чрез въвеждане на продуктова такса за най-тънките пластмасови торбички още през 2011г. Резултатът се изчислява на почти двойно намаление на потреблението им, което се потвърждава и от последните социологически проучвания. Според социологическо проучване от март т. г. на „Екзакта рисърч груп“, поръчано от МОСВ, от употреба на найлонови торбички се въздържат 36,4 на сто от българите.

С новата наредба се облекчава и административната тежест като се опростяват приложенията, които се попълват от лицата, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Премахва се изискването за попълване на вътрешно-фирмена спецификация за всички пуснати на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.