Затвор за мъж, опитал да подкупи граничар да пропусне нелегални в страната

syd2Апелативен съд Бургас измени присъдата на  ЯОС,   с която на подсъдимия ЕМИЛ ЕМИЛОВ е наложено условно наказание от три години и глоба от 4 000 лв. за това, че се опитал да подкупи граничен полицай за пропусне група бежанци. Престъплението е по чл.304а вр. с чл.304, ал.1 вр. с чл.54, ал.1 вр. с чл.58а, ал.1 от НК.

Обвинението е че, на 22.04.2015г.  на кръстовище между път от с.Стефан Караджово, община Болярово за гр.Ямбол и път за с.Денница, община Болярово предложил подкуп – пари в размер на 2000 лева /сто банкноти с номинал от по 20 лева всяка/ на полицейски орган, младши инспектор към РДГП гр.Кюстендил, командирован в РДГП Елхово, ГПУ Болярово, за да не извърши действия по служба , а да пропусне група от 12 бежанци.  Делото пред ЯОС е преминало по съкратеното съдебно следствие.

Производството  пред Апелативен съд Бургас е образувано по протест на прокуратурата и по жалба на подсъдимия. Прокурорът счита, че наложеното наказание лишаване от свобода следва да бъде изтърпяно ефективно.

Емил Емилов моли  за по-ниска присъда и по-малка глоба. Настоява също да се отхвърли искането в протеста за ефективно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съдебният състав счита,  че посоченото в обвинителния акт определяне на членовете на групата като „бежанци“  следва да се възприема в смисъл на нелегално преминаващи през територията на страната чужденци, а не като лица с предоставен „статут на бежанец“. Свидетел по делото  потвърждава, че подсъдимият е предложил подкупа за пропускане на чужденци „нелегални мигранти“, които е следвало да бъдат задържани от патрулиращите полицейски служители, в това число и от инспектора ,на когото са предложени парите, за да не ги задържа.

Като отчете конкретният сравнително висок размер на предложения и даден подкуп, както и че е направен опит за корумпиране на полицай със специални охранителни функции в момент на тежък миграционен натиск не само към РБългария, но и към всички държави – членки на ЕС, Апелативният съд намира въззивния протест за основателен, поради което присъдата следва да бъде изменена.

Според решението на АС Бургас наказанието лишаване от свобода от три години е намалено на  две години. Намалена е и глобата от 4000 лв. на 2000 лв.

Съдът отменя условното осъждане на  жалбоподателя – подсъдим ЕМИЛ ЕМИЛОВ и постановява присъдата да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в 15 дневен срок.