Поморие вече е част от голямото семейство на Now We MOVE – европейска кампанията за повишаване на физическата активност

20160423_101736 (Medium)Запознаване с възможностите и перспективите на кампанията Now We MOVE България беше основна тема на провелия се еднодневен информационен семинар в конферентната зала на Стадион „Поморие”, в края на изминалата седмица. Над  25 участници в срещата, представители на детски градини, училища и спортни клубове на територията на община Поморие, обединиха мнението си за ползите от физическата активност и последствията, които води липсата й. Всички те подкрепиха идеята за активно участие с въвличане на деца и родители в събитията, които Община Поморие подготвя във връзка с предстоящата кампания за физическа активност.

Now We MOVE е най-голямата европейска кампания, промотираща спорта и физическата активност. Стартирала през 2012 от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), тя обединява заинтересованите страни от сферата на спорта и физическата активност и други сектори, за да се бори с липсата на физическа активност в Европа. Основната цел на кампанията е да повиши вниманието върху ползите от спорта и физическата активност сред европейските граждани. През 2015 кампанията достига до повече от 130 000 човека чрез над 600 събития из цялата страна. Националният координатор на кампанията Now We MOVE за България е сдружението „BG Бъди активен”, чиито екип, дейности  и постижения бяха представени по време на информационния семинар в Поморие.

Целият месец май в Поморие ще бъде посветен на спорта. Мотото, под което ще се проведат редица спортни 20160423_102125 (Medium)събития, е „Да раздвижим Поморие”. Въвеждане на утринна гимнастика в училища и детски градини (по желание на деца и родители); Бебешки маратон; Парад на спортните клубове; Вело и пешеходни походи; Информационна и рекламна кампания, са само част от предвидените спортни събития.

Община Поморие активно ще участва и в Европейската седмица на физическата активност и спорта; Флашмоб и европейски фитнес ден; Европейски ден на спорта в училище; Ден без асансьори и др., като част от мащабната Now We MOVE кампания.

20160423_130459 (Medium)„Готови сме да подкрепим всяка добра инициатива, идея и предложение за повишаване физическата активност и развитие на масовия спорт в община Поморие. Вие, учителите по физическо възпитание и треньори на спортни клубове сте ключови фигури и разчитам на вашето съдействие и подкрепа”, каза Аделина Чолева, експерт по Спорт в община Поморие.

В края на семинара Ася Динолова, експерт Социални дейности представи кратка лекция на тема „Стрес и дистрес”, посветена на начините за справяне със стреса чрез физическа активност и спорт.