OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Легендарният Карпов посети шахматен клуб „Алехин” в Поморие

Пристигането на Анатолий Карпов в Поморие предизвика изключителен интерес не само сред жителите и гостите на града, но и извън пределите му. Десетки почитатели на сложната игра – от начинаещи до ветерани бяха дошли в залата на шахматен клуб „Алехин”, за да се докоснат до руската легенда. Карпов остана приятно изненадан да разбере, че поморийските любители на шаха притежават и са чели негови книги, писани преди повече от 30 години.

Официалното посещение на носителя на наградата „Шахматен Оскар” бе по покана на кмета Иван Алексиев, като по-рано през деня двамата проведоха лична среща и обсъдиха възможността Карпов да открие тук школа за подготовка на млади таланти.

„Присъствието му е чест за всички нас. Надявам се, че това ще даде един допълнителен заряд на децата, на техните родители и треньори, за да продължим заедно да развиваме шахмата в града, така че Поморие да стане морската столица на древната игра”, сподели удовлетворението си от визитата кметът Иван Алексиев и добави „Основните ни разговори бяха в посока развитие на спорта като цяло. Представихме възможностите, които предлага града ни за зимна подготовка, възстановяване и рехабилитация на спортисти. Базите и условията впечатлиха великият руски гросмайстор и имам уверението му, че с негова помощ ще привлечем вниманието и на други изявени спортисти от световен мащаб”.

Приятно изненадан от облика на града и богатите културни прояви, Карпов постави акцент на взаимоотношенията и традиционната дружба между българския и руския народ. С радост прие идеята за организиране на Дни на руската култура в Поморие и други съвместни инициативи.

1 коментар

  1. Да докара инвеститори за ОФК Поморие, след като обсъжданият уж шейх в началото на 2012 г., за когото писа Вашата медия, не дойде.