Инициативата „Спасените книги” стана повод за празници в Поморие и Бургас

60 комплекта от спасената лична библиотека на поета Андрей Друмников бяха приютени днес в ЦДГ „Ханс К. Андерсен” в Бургас. Те бяха дарени на директорката Калина Кръстева от Христо Трифонов и Желязко Атанасов от Сдружение „Св. Георги” – Поморие, Румяна Емануилиду от Сдружение „Общество за духовни изяви” – Бургас и собственик на Издателска къща „Знаци”, като превърнаха Деня на буквите в чудесен празник.

Епископ Йеротей – Викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, игумен на манастира „Св. Георги” в Поморие, поздрави децата, пожела им да пият от несекващия извор на словото и подари на детското заведение популярна православна християнска литература за деца.

Възпитаниците на детското заведение изпълниха стихове и песни на български автори, както и любимата музикалната игра “Две калинки с пъстри пелеринки” по текст на Йордан Друмников.

Щафетата „Спасени книги” пое Вили Колева – завеждащ Детски отдел на Регионална библиотека „Пейо Яворов”. Тя получи от дарителите комплект от книгите на Йордан Друмников, които ще станат достъпни за най-малките читатели на библиотеката.

Идната седмица щафетата ще продължи Женско дружество „Баба Ганка” с председател Тони Хаджипетрова. Дружеството организира празничен концерт за Деня на славянската писменост и българската култура, а с част от „спасените книги” на Друмников, които ще получи тогава, ще зарадва деца от други заведения в навечерието на Първи юни.

Десетки книги ще бъдат дарени и на детската градина „Веселушко” в Поморие, където празникът ще продължи.

Йордан Друмников е написал много книги за деца, преведени на десетки езици. Голяма част от тях са излезли от неговото издателство „Щурче”? Преди време личната му библиотека и книги от „Щурче” са били открити от строителен предприемач, който организира поредица от благотворителни търгове в София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Събраните в Стара Загора средства са дарени на Дом за деца с умствени увреждания. Една част от книгите са дарени на инспекторатите по образование в няколко областни центъра.

Благотворителната инициатива бе пренесена в Поморие и Бургас, като първите книжки са предадени от епископ Йеротей и членове на  Сдружение „Св. Георги“ на детско неделно училище към храм в Бургас. „Спасените книги” ще продължават своя път да създават празници за децата.