Екопроект от България спечели награда “Натура 2000” за 2016 г.

С годишните награди „Натура 2000“ се отличават постижения в опазването на околната среда в ЕС и се повишава осведомеността за инициативи в тази област, които са от полза както за качеството на живот на гражданите, така и за икономиката, от която зависи техният просперитет. Проектът „За Балкана и хората” от България спечели наградата за социално-икономически ползи за това, че показва как опазването на природата и икономическото развитие на селските райони вървят ръка за ръка и са взаимнозависими. Тази инициатива, изпълнявана от обединение от НПО, помогна на земеделски стопани и микро- и малки предприятия от Стара планина да продават своите продукти на пазара и да популяризират екотуризма. Бе въведена и схема за „плащане за екосистемни услуги“, която гарантира, че защитата на важни пасища и водни екосистеми носи икономически ползи на местните предприятия. С годишните награди „Натура 2000“ се отличават постижения в опазването на околната среда в ЕС и се повишава осведомеността за инициативи в тази област, които са от полза както за качеството на живот на гражданите, така и за икономиката, от която зависи техният просперитет.

Проект за опазване на малката белочела гъска, също с участие от България, спечели наградата в категорията за трансгранично сътрудничество и изграждане на контакти.

Измежду 24 финалисти бяха избрани за победители шест проекта от България, Латвия, Испания, Обединеното кралство и трансгранични проекти от Белгия и Франция, както и от Гърция, България, Унгария, Финландия и Норвегия