България вече има своя домейн на кирилица.ею

От 1-и юни всеки в Европейския съюз ще може да регистрира свой домейн на кирилица. EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu,заедно с представителството на Европейската комисия в България, днес официално представиха пред България нейния нов домейн .ею.

“Радваме се да видим резултатите от нашата усилена работа през последните 7 години за да можем да направим този подарък на България днес. С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет.“, отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею.Така българските страници ще има характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици. За гражданите това е по-лесния достъп до Интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю. За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е много по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите. Българските бизнес организаци не само по-лесно може да достигат до своите клиенти в България чрез ясното изписване на български на своето име и бизнес идея, но и гордо да заявят, че работят и корените им са български.