Празник на с. Бата

В първата събота и неделя на месец юни ежегодно се отбелязва празникът на  село Бата. Всяка година на батския панаир идват гости, има  музика, танци, спортни състезания и най-вече много радост. Поморийското село и тази година отбелязва своя празник през първия уикенд на юни месец- на 4 и 5 юни.

Село Бата се намира на 23 км западно от гр. Поморие.  В миналото селото е било заобиколено от гори. Днес са останали малка част към селата Страцин и Косовец. На запад от селото се издигат няколко могили, може би от времето на траките по тези места. Храм-паметникът „Света Троица“ в с. Бата е строен от габровския майстор Цаню Манев Караджунов (1887 – 1969 г.).

Рождената дата на училището в с. Бата е 1889/90 г. На 30.04.1890 г. по инициатива на учителя Илия Маджаров, землемера Белчо Йовчев и учителя-кмет Андрея Стоянов се провежда голям събор в селото, на който пощенският служител в гр. Поморие, великият поет Пейо Яворов произнася пламенно слово и се приема резолюция за премахване на жестокия данък десятък. Нова училищна сграда се построява през 1922 г. и се открива първият прогимназиален клас. Според преданията първият учител е бил Димитър П. Грънчаров от гр. Казанлък.През 1966/67 г. се извършва надстройка на училищната сграда.

В село Бата има читалище основано през 1910 г, където може да се разгледа етнографска сбирка. В читалището има група за автентичен фолклор. В околностите на селото са открити следи от тракийско селище (в местността „Бей кьой”, между селата Бата и Порой), прераснало по-късно в римската пътна станция „Казалет” на пътя Анхиало (Поморие) – Марцианопол (Девня). В местностите „Карабаир” и „Кавадере” могат да се видят останки от крепостта „Калето” и параклис.

bata