Военното министерство обмисля продажбата на военния санаториум в Поморие. За това алармира бургаският депутат от БСП Атанас Зафиров. В момента от ведомството на Николай Ненчев подготвяли документацията.

Причината Министерството на отбраната да се раздели с апетитния имот на първа линия до морето е лошото финансово състояние на санаториума. „Необходими са 500 до 700 хиляди лева за болницата. Здравното заведение има и социална функция, тук освен военни се лекуват ветерани и военноинвалиди“, обясни бургаският депутат, цитиран от Gramofona.com.

Три били вариантите за съдбата на Болницата за долекуване и продължително лечение в Поморие. Първият е да се закрие структурата, която е част от Военно медицинска академия и да се освободи персонала.

Тогава теренът от 7,5 дка ще се обяви за имот с отпаднала необходимост и ще се продаде. Вторият вариант е да се преобразува здравното заведение, а третият е да се върви към публично-частно партньорство.

„За съжаление се върви към първия вариант“, смята Атанас Зафиров. Санаториумът лекува заболявания свързани с опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна система.

„Единствената военна болница, която работи по тези направления. Здравното заведение има и социална функция, но тук освен военни и ветерани на лечение идват и цивилни“, обясни още бургаският депутат. Персоналът, който работи в санаториума наброява 70 души. Годишно през него минават около 3000 пациенти.