Измениха присъда на подсъдим за катастрофа с жертва

syd2Бургаският апелативен съд измени присъда на Красимир Живков, признат за виновен в това, че на 28.06.2015г. по автомагистрала „Тракия“, в района на община Ямбол,  при управление лек автомобил „Мерцедес 250Д“ е нарушил правилото за движение по чл.20, ал.2 от ЗДП и по непредпазливост е причинил смъртта на  дъщеря си В. Ж. и средна телесна повреда на съпругата си  Ф. Ж.

Инцидентът  е станал около 13.00 ч.  при обилен дъжд , мокра пътна настилка и  влошена  видимост. Живков  се опитал да изпревари  движещия се пред него автомобил с по-големи габарити.  Той  управлявал колата си със скорост от 90 км/ч  в средната лента, предприел изпреварване, като навлязъл в най-лявата лента за движение. От обилния дъжд на платното за движение се били образували потоци от течаща вода. При навлизането на автомобила върху потоците от вода подсъдимият загубил управлението над него, тъй като при преминаването през пороите от течаща вода се получило явлението аквапланинг. Опитвайки се да овладее автомобила, водачът завъртял волана надясно и задействал аварийно спирачната система. Последвал удар в мантинелата, преминаване през средната и дясната летна на  пътното платно, през крайпътния банкет, навлизане в отводнителния канал, отново връщане на банкета, в дясната лента и преобръщане. Колата спряла  преобърната по таван в средната лента за движение.

След обстойна и задълбочена проверка на присъдата на ОС-Ямбол  въззивната инстанция е преквалифицирала престъплението, извършено от  Красимир Живков, от чл.343, ал.4 вр. ал.3 б.”б” вр. чл.342 ал.1 от НК в по-леко наказуемо престъпление по чл.343 ал.1 б.”в”вр. чл.342, ал.1 от НК и го е оправдала по първоначално повдигнатото и предявено обвинение за престъпление по чл.343, ал.4 вр. ал.3 б.”б” вр. чл.342 ал.1 от НК.

Съдът  е намалил  размера на наложеното наказание от две години на една година лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с три години.  Въззивният състав  е редуцирал от две на една година и срока за лишаване от право на управление на  МПС.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок.