Силно въздействие на деветия театрален фестивал в Поморие „Сцена край морето”

Приключи деветото издание на Детско-юношеския театрален фестивал „Сцена край морето” в Поморие. Три дни жители и гости на града не пропуснаха да се насладят на театралното изкуство в салона на читалище „Светлина 1939”. Деца и юноши от различни краища на България, занимаващи се с театър,  представиха своите спектакли-27 на брой. От самото си създаване преди девет години до сега фестивалът не спира да се развива, става  все по-богат и  по-популярен. Той се превърна в един от най-стойностните културни форуми в община Поморие. През 2016  година нивото беше много високо, с отправени послания и с толкова ангажиращи ума и чувствителността на хората спектакли, с модерни сценографски решения, режисьорски похвати и съчетаване на различни видове изкуства, с толкова много талантливи млади хора, че дори и след като е приключил фестивалът,  хората все още не могат да се отърсят от въздействието му. Великолепно се съчетаха различните видове изкуства в едно- театралното. Лееше се музика- чухме  невероятните изпълнения в  ”Маскарад” по Тери Пратчет  на МТ ”Отражение” при СНЦ ”Отражение” гр. Варна, с ръководител  Александър Павлов, „Бохемска рапсодия” на Куин като куклено шоу в ”Шестте пингвинчета” от Борис Априлов, изпълнено от децата на Театрална школа-София, с ръководител  Албена Михова, които дебютираха на поморийска сцена. Бяхме в плен на мюзикъла, с откъси от любими мюзикъли за деца – Аладин, Симба, Ариел, изпълнени от  музикален театър ”Арлекин”, с ръководител Сребрина Соколова и др.

Имаше богати декори и невероятен избор на костюми, като в “Спящата красавица” на ДТС ”Усмивка” при МКЦ гр. Бургас, с ръководител Румяна Кралева и сценограф Лидия Атанасова. Изключително красивите костюми, създадени  с активното участие на родителите на малките актьори и пресъздадените приказни персонажи създадоха естетична, емоционална  и забавна атмосфера.

А какво да се  каже за пълноценното използване на  ресурсите на младите актьори, което е най-голямото богатство на един театър. Отличен пример за това е МТТ ”Валери и приятели” при НЧ ”Асен Златаров -1940” гр. Бургас, с ръководител Валери Еличов и  изиграната постановка ”Завещанието на поп Григорий”, с автор Тодор Христосков. Финият, талантлив и алтруистичен Валери Еличов прави спектакли по сценарии на своите млади таланти, които предлагат актуални проблемни теми от заобикалящия ни свят и съответно дават своето много интелигентно решение, като показват отношение. Актуален въпрос зададе и ТШ София, с ръководител  Мариан Бачев с ”Крушата Рагаца” по Станислав Стратиев. Темата за  човешкия живот и ценностите в него публиката осмисли, благодарение на  Театър 220 при ПГЕЕ ”М. В. Ломоносов” гр. Г. Оряховица, с откъси от”Хотел между тоя и оня свят” на Ерик Еманюел Шмит.

Имаше и авторски спектали: ТС”Драмеди” към НЧ”Н. Хайтов” гр. София, с ръководител Цвета Балийска изигра авторски спектакъл ”Любовни местоимения”; ТФ ”Мелпомена” към ПГ по икономика гр. Шумен, с  ръководител Рени Векова, която е и автор на  ”Внимавай какво си пожелаваш”;  ТФ ”Движение” гр. Габрово при ПМГ” Ак. Иван Гюзелев”, с ръководител Ирина Стоянова, автор на постановката ”Ще танцуваш ли с мен?”

При избора на автори на пиесите бяха използвани различни литературни произведения, като се започне от  разказвачите на приказки- Андерсен, Братя Грим, Вилхем Хауф и се стигне до Шекспир,  изигран от: МТ ”Приятели” гр. Пазарджик, с ръководител Александър Братоев – ”Майсторките”, с адаптация по  Шекспир -”Сън в лятна нощ”, както и ТС ”Звездите на Вършец” гр. Вършец, с ръководители Борислав Борисов и Цв. Георгиева  в ”Шекспир – събрани съчинения”.

Най-хубавото е, че бяха избирани български автори. Недялко Йорданов бе изигран още на  първото представление на ТС ”СамоДейците” към НЧ ”Св. Кл. Охридски” гр. Ст. Загора, с. ръководител Ст. Борисов, реж. С. Тодорова -вариации по ”Приключения опасни със герои сладкогласни”. „Морско синьо” на Валери Петров бе предпочетен  от  ДЮТ ”Бис” гр. Шумен, с ръководител П. Калудов.  „Женско царство” на Ст.Л.Костов беше  изиграно два пъти-от ЦРД ”Габровските смехоранчета” гр. Габрово, с ръководител  Виктория Петрова и от МТС при НЧ ”Ал.Константинов” гр. Провадия, с ръководител Виолета Лалева. Добри Войников и неговата „Криворазбрана цивилизация” бе представена от ДЮТС при СОУ ”Цанко Церковски” гр. Полски Тръмбеш, с ръководител Ангелина Йорданова.

Винаги актуалният Станислав Стратиев, освен от  ТШ София, с ръководител  Мариан Бачев, бе избран и от ДТ ”Арти” при ТД ”Кап. П. Войвода” гр. Варна с  ръководител Даниела Стойчева, който представи ”Пътешествие без куфар”, както и Младежки Театър зад канала МКЦ гр. Хасково, с  ръководител Р. Георгиева изигра ”Рейс”.

Театралният формат има и възпитателен характер- възпитаване на знаещи, можещи, емоционални и културни млади хора с интелигентно отношение към заобикалящия ни свят. Голямо впечатление в това отношение  направи  интерактивният театър на Вършец, който бе с активното участие на публиката и с неизчерпаемата енергия и изключителен талант на ТС ”Звездите на Вършец”, с ръководители Борислав Борисов и Цв. Георгиева. В него имаше развито въображение, много знания, музика, пантомима, разиграване на отделни ситуации, създаване ситуация на внезапната изненада в играта, спонтанно и импровизирано реагиране,чувство за хумор и др.

Театърът е част от всички нас, част е от живота, който живеем. Занимаващите се с това изкуство са хора изключително отговорни, защото знаят, че въздействат върху публиката, възпитават младите хора,  отправят послание и ангажират умовете и сърцата на хората. Това го знае и обичаният български поет и режисьор Пейо Пантелеев, който като жури  изгледа  всичките 27 спектакъла и поощри   детските и младежки театрални формации от 15 български града. Знаят го и от детското жури, в което участват театралите от ДТС „Светулка”: Веселина Янева, Мила Николова, Мари-Никол Маркова, Габриела Господинова, Сияна Христова, Николета Колева, Живко Желев, Паиско Чакъров и Кристиян Панайотов. Знае го и целият екип на НЧ „Светлина 1939” гр.Поморие, като домакин на театралния фестивал от 24 до 26 юни 2016 г.

И не случайно на закриването на този културен форум секретарят на читалище ”Светлина 1939”  гр.Поморие Донка Китанова каза ”Три дни театър се ля на тази сцена. Публиката изгледа невероятните представления, изпълнени с любов към театъра, което показва, че всичко това има смисъл”.

На театралния фестивал “Сцена край морето”, организиран от Община Поморие и НЧ „Светлина 1939”, тази година журито присъди следните награди:

  • Голямата награда на фестивала „Сцена край морето”2016 в Поморие получи ТС ”Звездите на Вършец” гр. Вършец, с ръководители Борислав Борисов и Цв. Георгиева   за спектакъла ”Шекспир – събрани съчинения”.
  • Награда от детското жури получи Театралната школа-София, с ръководител  Албена Михова за спектакъла „Шестте пингвинчета” от Борис Априлов

Всички театрални състави получиха плакет от фестивала, снимки и грамоти за участие.

20160626_220355-Medium