11-ят Фестивал на изкуствата “Музите 2016” в Созопол завърши

Десетдневната магия на фестивал Музите 2016 в Созопол приключи с големи емоции. Сълзи от радост, смесени чувства и викове на щастие огласиха амфитеатър Аполония, в последната нощ на артистичната десетдневна фиеста.

Втората сесия на фестивала в раздел театър и музикално изкуство беше изключително тежка за академичното жури. 20 театрални постановки, се изиграха в рамките на 3 дни. Единодушно Гранд При бе връчен на Детската вокално-театрална формация “Таласъмче” за техният  спектакъл „Звездите на Венеция в полите на Витоша”, сценарий и режисура Тодор Янкулов, музика- Димитър Костанцалиев, хореография  Силвия Мартинова. Според журито това е синтетично представление, в съвкупност от вокално изпълнение, актьорска игра и танц, а границата да е музикален театър е много тънка. Една трупа с комплексни таланти и уникално представяне на историята. Видно е, че екипът на Димитър Костанцалиев работи много добре с децата, като повечето от тях са във формацията от тригодишни. Трупата обогатява традиционната представа за хорово пеене с драматизация и хореография, а публиката заслужено ги аплодира на крака.

За изкуството няма граници и езикова бариера. Румънски, руски и останалите български театрали, също показаха ново търсене на техники и съвременно интерпретиране на текста с много естетика. Впечатление направи, как много млади хора представят сериозни текстове. Съчетаването на театър и пластика е една прекрасна комуникация с публиката. Журито адмирира театрална формация Феникс, че са винаги различни, актуални и уцелват болните теми за хората в неравностойно положение.

Гранд При в раздел музикално изкуство, замина за Румъния. Самодейният състав „Мелоритъм” към Националният дворец на децата в Букурещ, грабна сърцата както на журито, така и на публиката. Ритъм, пеене и танц, в съчетание с красиви национални костюми показаха децата на проф. Елена Мария Николай и Болокан Ралука. Групата е с 30 годишна история и се обучават деца от 4 до 17 годишна възраст. Интересен е фактът, че по-голяма част от хористите, след това продължават музикалното си образование в консерватория и така Мелоритъм става отправна точка за добър старт към музикалната кариера. Именно при тях наблюдавахме сълзи на радост при връчването на всяка награда от Музите. С викове и скачане изтичваха на сцената и емоцията от щастие бе заразителна.

При фолклорните изпълнители се видя много високо художествено ниво, съхраняване на традицията, съчетано с модерното в добър комплекс от пеене и танц. Националните музикални училища „Л. Пипков”-София, „П. Пипков”- Плевен и ФГ Веселина си тръгнаха с най-много купи и медали от фестивала.

При поп изпълнителите имаше най-голяма конкуренция и високо майсторство. Наблюдаваха се добри търсения в поп и арт музиката и подход между художественото и популярното.  Вокалните състави „Бижу”  с ръководител всеотдайната Павлина Христова, „Звезди в аванс” водени от Ваня и Радослав Талеви, си разделиха всички призови места.

При арт музикантите призовите места се разделиха между Владимир Бойновски, Александра Тончева и младият талант Андрей Гичев.

В раздел Изобразително и приложно изкуство Гранд При на Музите, бе връчено на „Институт Конфуций” към ВТУ „Св. Кирил и Методий” за цялостно участие на фестивала и за съхраняване на традициите. Китайските партньори представиха работилница за традиционни китайски занаяти: връзване на възли, изрязване на хартия, чаена церемония, рисуване на йероглифи с къна, кимона и др. На алеята пред Амфитеатър гостите на Созопол активно участваха в демонстрациите и практиките. Основната идея на студентите от института е, запознаване на хората с китайският език и култура, както и развиване на приятелски отношения между Китай и държавите по света в областта на образованието, културата и икономиката.

Първо място бе присъдено на Арт Студио Йовис. Рисунки живопис, акрил, акварел и смесени техники на деца от 5 до 16 годишна възраст и 18+ показаха съчетаване на композиция, хармония и контраст, цветознание, перспектива, светлосянка, избор на материали, рисуване по интуиция. Ръководител на творците е Йовко Цанков, художник, дизайнер и преподавател по изобразително и приложно изкуство. Децата от Арт студио Йовис съчетаха участието си във фестивал Музите с пленер. Всеки ден рисуваха морето, стария град, остров св. Иван и залез.

Специален концерт по време на фестивала, изнесоха българо-американската група “Two Cites One World”. Млади и талантливи, Анна и Джаред Катур, се запознават в САЩ, в престижният Институт на музикантите в Холивуд, пеят и свирят авторска музика и вече два записани албума. Имат участия на една сцена със Стиви Уондър, Шака Кан, Ерик Бенет и др.

По време на втората сесия на фестивал Музите се проведе още един практически семинар на представители от Японското посолство в България. Японките облечени с кимона, обучаваха любопитните на калиграфия и оригами. Ежедневно всички тези дейности бяха само малка част от атракцията на алеята пред Амфитеатър Аполония. Всеки спрял се пред щандовете на гостите от Изтока, се докосна да Азия и бе очарован от специалното внимание към детайла.

Всички останали участници също получиха купи, медали и дипломи от 11-то издание на международният фестивал на изкуствата Музите 2016. По традиция след гала концерта, празникът бе закрит с право българско хоро, заиграно както от артистите, така и от публиката.

Магията, фестивал Музите 2016 – Созопол завърши, но 1800 участници от 19 държави отнасят не само награди от представянето си, не само нови приятелства, но и спомени от България, морето и древния град.

Събитието е под патронажа на вицепрезидента на РБългария г-жа Маргарита Попова и с партньори Община Созопол, Държавната агенция за българите в чужбина, Институтът за изследване на изкуствата към БАН, Руски културно информационен център – София,  Международен културен център „Градски площад“ – Москва, Български културен институт Лондон.