OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Поморие разговаря с новия посланик на Република Корея

Кметът Иван Алексиев посрещна в кабинета си новия извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България. Негово превъзходителство Шин Бунам бе акредитиран през май тази година и първата му официална визита в Бургаски регион започна именно с вчерашното посещение в Поморие. По време на разговора бяха очертани някои от възможностите за установяване на двустранно сътрудничеството и обмяна на опит между Поморие и Корейската република. Акцентирайки върху природните дадености и стремежа към тяхното опазване, Негово превъзходителство бе запознат с Поморие като курортна дестинация, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

Поморийските солници и соленото езеро предизвикаха интереса на почетния гост, който сравни лечебните свойства на нашата кал с тези на Мъртво море в Йордания. Н.Пр. Шин Бунам получи от г-н Алексиев покана през септември отново да гостува със семейството си, но като турист, за да се увери лично в невероятния ефект от калолечението и условията за туризъм в града. Поради отличните си първи впечатления от Поморие, посланикът и сега е отседнал в един от големите местни комплекси. Освен здравеопазването и балнеологията, любопитни за дипломата бяха още солодобивът, винопроизводството и богатото археологическо наследство. По думите му, градът дава възможности за укрепване и развитие на приятелските връзки между двете страни, тъй като има интересни история, култура и природни богатства.

От своя страна кметът на община Поморие сподели възхищението си от постиженията на Република Корея в сферата на високите технологии и изрази желание за задълбочаване на отношенията в тази насока. „За нас е изключително важно да почерпим опит от най-добрите”, допълни Алексиев в края на срещата.

Негово Превъзходителство Шин Бунам, посланик на Република Корея днес се срещна и с областния управител Вълчо Чолаков. Инвестиционният потенциал и многобройните възможности за туризъм в област Бургас бяха основна тема на разговор между  тях, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. Официалното посещение на новоназначения дипломат имаше за цел да затвърди създадените добри партньорски отношения и да обсъди нови сфери на сътрудничество. Гостите проявиха интерес към минералните извори в областта и техните лечебни свойства. Чолаков отговори на въпроси свързани с възможностите за инвестиции във винопроизводствения сектор в района и заяви готовност за съдействие при проявен конкретен интерес. „Област Бургас е сред най-бързо развиващите се области в страната. Туризмът е традиционен отрасъл и се гордеем с разнообразните възможности за отдих, които можем да предложим.Всеки нов инвеститор, предпочел нашия регион, ще срещне пълно съдействие от страна на институциите по отношение на необходимите процедури“- заяви областният управител. В края на срещата, както протоколът изисква, двете страни си размениха подаръци, свързани с историята и културата на народите им. Книга описваща чудесата на България и реплика на Най-старото злато в света (4400-4100 г.пр.Хр.), открито по българското Черноморие подари областният управител на посланик Шин. От своя страна гостите подариха традиционния за Корея чай от женшен.

poslanik2

1 коментар

  1. поморие

    Хайде, кмете, докарай високитетехнологии в Поморие-високоскоростен влак и голямо пристанище. Изгради завод за компютри, телевизори, мобилни телефони и автомобили!
    Стига само на хартия като онзи завод за преработване на домати, обсъждам многократно в разговори между Георги Трухчев и кмета на Неа Анхиало!