80- годишен помориец стана жертва на телефонна измама

На 26.07.т.г. около 17.56 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 80- годишен помориец за това, че  е станал жертва на телефонна измама по схемата „съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници” . Той е оставил сумата от 700 лв. пред входната врата на дома си, убеден, че така  съдейства на полицията.

В последно време е много модерна тази измамна схема за „съдействие на органите на полицията“. Измамниците по двама звънят на възрастните хора по домовете им. Единият заплашва по телефона, а другият  ги убеждава да съдействат на полицията за разкриване на измамника, като се представя с измислено име, казва някакъв телефонен номер и че е инспектор от криминална полиция.Така спечелва доверието на възрастния човек, който действително си мисли, че съдейства за залавянето на измамниците, събира наличните си пари и  предоставя сумата на мними представители на полицията.

Хората трябва да са особено внимателни. По никакъв повод не бива да  дават пари на непознати. В никакъв случай хората не трябва да се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. При подобни ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките и в никакъв случай да бъдат давани пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112. При навременен сигнал полицейските действия за задържане на измамниците са по-ефективни. От особена важност са и превантивните действия и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления.