ІІІ Бургаски фестивал на виното започва на 28 юли

Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІІІ Бургаски фестивал на виното, който ще бъде официално открит на 28 юли от 17.00 часа в Експо център “Флора”.

Тема на тазгодишния Бургаски фестивал на виното е сорт Шардоне. За обявяване на носителя на наградата “Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016”, Националната лозаро-винарска камара организира конкурс с професионално жури. Участващите в конкурса вина ще бъдат представени и на конкурса “Изборът на потребителите”, който ще направи своя класация.

Майсторски класове и дегустации ще водят български и чуждестранни експерти по темите: “Вината на Мелнишкия регион”, “Винарската анимация – в избата и в ресторанта”,  “Wine Education Trust в България”, “Златните вина на България – дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси”, “Грузинските вина”, “Оранжевите вина” и др. Официален гост на събитието в Бургас ще бъде Игор Бухаров, който е президент на Федерацията по ресторантьорство и хотелиерство в Русия, председател на комитета по ресторантски бизнес, издател на списанието “Виномания”, член на Бордоската командерия във Франция, почетен член на академията на “Пол Бокюз” и руската Асоциация на Сомел. Награден с френския орден “Мерит Агрикол” за принос в развитието на висшата френска кухня в Русия. Освен българските, тази година бургаската публика ще има възможността да дегустира и продукти от Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина.

За първи път в Бургас  ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина. Носителите на престижни награди от световни конкурси ще представят пред жителите и гостите на града отбрани продукти, които ще могат да се дегустират и закупят на цени на производителите.

Фирмите, които ще представят своята най-качествена продукция, са: ВИ “Едоардо Миролио”, “Винарски съюз”, “Винекс Славянци”, ВИ “Съединение”, “Вила Ямбол”, “Братя Минкови”, “Four Friends”, “Мидалидаре естейт” ВИ “Карабунар”, “Черноморско злато”, “Вила Юстина”, “Спиритус Санктус”, “Винпром Свищов”, “Анжелус естейт”, ВИ “Братанови”, “Вила Мелник”, “Виа Верде” BEST WINE, Селеста трейдинг”, “Профитрейд”, “Бонония естейт”, ВИ “Санта Мария”, ВИ “Малката звезда”, ВИ “Меди валей”, ВИ “Мараш”, “Вахенхайм България”, “Ферери груп”, “ВИ Тръстена”, ВИ “Новоселска гъмза”, ВИ “Видинска гъмза”, ВИ “Боровица”, ВИ “Двете тополи”, ВИ “Зеланос”, FIAL- ВИ “Даробас”, Apollowine и др.

В хранителната зона ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти” с председател Димитър Маджаров отново ще зарадва почитателите си с оригинални произведения по стари български рецепти. Най-верният спътник на виното – хлябът, ще бъде представен от производителите на традиционен български хляб от лимец.

В гурме зоната ще се предлагат различни тапаси според вината, които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга, приготвени по Sous Vide технология,  Шеф Радичев ще представи много разнообразни хапки с трюфели и манатарки.

Неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация “Активни потребители” конкурс “Продукт на потребителя”, който ще даде възможност посетителите да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино на ІІІ Бургаски фестивал на виното.

Блиц-курсът “Магията на дегустацията”, воден от италианския сомелиер “Маурицио Ферери”, тази година е на тема “Чашите за дегустация на вино”. Още много и разнообразни събития и винени предизвикателства ще очакват посетителите и тази година от 28 до 31 юли в Експо център “Флора Бургас”.

ІІІ Бургаски фестивал на виното се организира от Националната лозаро-винарска камара, “Експо тим” ООД с подкрепата на Община Бургас.

 Билети за Wine Fest Burgas 2016 от 28 до 31 юли от 14,00 до 22,00 часа в Експо Център Флора – Морска градина. Еднодневен билет – включващ посещение и дегустация по щандовете – 7лв.

Съпътстваща програма:

28. 07.2016

14.00 – 20.00 ч.  Конкурс “Изборът на потребителите – Шардоне”

15.00 – 16.00 ч.  Вината на Грузия. Презентация с дегустация. Лектор: Николета  Дикова – енолог

17.00 – 17.30 ч.  Официално откриване

17.30 – 18.00 ч.  Връчване на отличията от конкурса “Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016”

18.00 – 19.00 ч.  Вината на Мелнишкият регион. Презентация с дегустация. Лектор: Инж. Стойчо Стоев – енолог, международен дегустатор, управител на ВИ “Меди валей” – Изба на годината 2016

19.00 – 20.00 ч.  Златните вина на България. Лектор: Дегустация с Вихрен Велков – сомелиер № 1 на България за 2012 г.

29. 07. 2016

14.00 – 14.20 ч.  Връчване на наградите от конкурса “Изборът на потребителите 2016  – Шардоне”

15.00 – 20.00 ч.  Конкурс “Изборът на потребителите – бели, розе и червени вина”

15.00 – 16.00 ч.  Винарската анимация – в избата и в ресторанта. Лектор: Инж. техн. д-р Светлана Станева, специалност “Алтернативен туризъм” в ЛТУ – София

16.00 – 17.00 ч.  Виненото образование в България – реалност или химера. Лектори: Александър Скорчев WSAB мениджър, номиниран лектор,  съучредител на Българската Академия за вино и Спиртни напитки. Винен експерт с 11 години опит във винената индустрия като главен сомелиер и байер, притежаващ WSET Advanced сертификат и настоящ WSET Diploma студент.

Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение преминава Advanced Level в WSET Лондон, учи WSET Diploma Level в момента и е част от съдийския екип в реномирания  International Wine Challenge London.

Димитър Николов, WSAB лектор, съучредител. Винен експерт с 12 годишен опит. Получава образование в ISG Chicago и Advanced Level в WSET London. От хоби виното се превръща в кариера в корпоративния свят с длъжност байер за голяма международна верига в две държави. Постоянен член на журито и съдийския екип на Decanter WWA, London и Mindus Vini в Германия.

18.00 – 19.00 ч.  Българска премиера на интернет платформа. Лектор: Георги Ганчев – Основател на Wine & Food Society

19.00 – 20.00 ч.  Оранжевото вино – ефект или дефект. Презентация с дегустация на 5 вина Лектор: Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение преминава Advanced Level в WSET Лондон, учи WSET Diploma Level в момента и е част от съдийския екип в реномирания International Wine Challenge London.

30. 07. 2016

17.00 – 18.00 ч.  Чашите за дегустация. Лектор: Маурицио Ферери Председател на асоциацията на италианските сомелиери в България