Отворено писмо до министър-председателя, министри, институции и медии

Публикуваме Отвореното писмо до министър-председателя г-н Бойко Борисов, министри, институции и медии, относно: Решения от кръгла маса на тема: „Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“, проведена в Бургас на 25 юли 2016 г.

ДО:

ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

КОПИЕ:

МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА

 

МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Г-ЖА ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

 

МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА

Г-Н БОЖИДАР ЛУКАРСКИ

 

Г-Н РУМЕН ХРИСТОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ХРАНИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

 

Г-Н СТАНИСЛАВ ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

Г-Н НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА, БЛАГОУСТРОЙСТВО И МЕСТНО СЪМОУПРАВЛЕНИЕ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

Г-Н ЯНЧО ЯНЕВ – ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ

ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ-БУРГАС

 

ГЛАВЕН КОМИСАР АНТОНИО АНГЕЛОВ – ДИРЕКТОР НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ

 

ИНСТИТУТА ПО РИБНИ РЕСУРСИ-ВАРНА

 

ИНСТИТУТА ПО ОКЕАНОЛОГИЯ-ВАРНА

 

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ОТНОСНО: Решения от кръгла маса на тема: „Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“

 

Уважаеми господин Министър-председател, 

 

На 25.07.2016 г., в гр. Бургас, се проведе кръгла маса на тема: „Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“. Както е известно, поводът за събитието бе изказването на министъра на земеделието и храните за забрана на риболова в „райони, където има популации на делфини” – изказване провокирано от внушенията на представители на сдруженията „Да спасим Корал” и „Зелени балкани”.

На срещата се събраха представители на над 20 рибарски общности, собственици на риболовни кораби и рибопреработвателни предприятия, представляващи над 10 000 души и техните семейства, общо заети в рибностопански дейности по море, научни институти, неправителствени организации. От страна на държавата присъстваха представители на ИАРА, РИОСВ – Бургас и Гранична полиция.

На проведената кръгла маса бяха обсъдени въпросите относно възможните причинители за регистрираната смъртност на делфините, в т.ч. риболова, влиянието на сонарите, други военни активности, промяна на местообитанията, намаленият рибен ресурс и замърсяване на морската вода от речните притоци и др.

В резултат на проведените дискусии, рибарската общност се обедини около следната позиция и въпроси, които желаем да бъдат представени на Вашето внимание:

  1. Морският риболов, без значение с тралове или стационарни мрежи, не е причината за намаляване популацията на делфините. Делфините в Черно море не намаляват, а точно обратното. Това са констатациите на десетки рибари с опит повече от 20 години в Черно море и доклада по проект „Теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската изключителна икономическа зона в Черно морe“ реализиран през 2014 и 2015 г от Консорциум „Черноморска Изследователска Програма НОЙ“ ДЗЗД.
  2. Категорично се противопоставяме на постоянните опити за вменяване на вина на рибарите и местните общности за смъртността на делфините и за всеки друг проблем в Черно море. Българските риболовни кораби, оборудвани с тралове, осъществяват дейността си в по-малко от 5 на сто от морските ни пространства. Общият улов на България и Румъния е по-малко от 5 на сто от уловите в Черно море. Ето защо, преекспонирането на ефекта от риболова на българските рибари често звучи освен неуместно, но и буди редица съмнения за нечисти мотиви и защита на чужди интереси. Вярваме, че тези факти могат да бъдат оценени и да се вземат решения, които балансирано да отчитат обществените интереси.
  3. За да се установи причината за изхвърлени делфини на брега, са нужни изследвания и аргументирани научни становища, за което МЗХ и МОСВ може и трябва да имат своята активна роля.
  4. За да се установи има ли голямо увеличение на мъртви делфини на брега и коя е причината за това, е необходимо да се изследват всички възможни варианти за човешко влияние в този процес. От както съществуват китоподобните и дори от преди появата на човека, морето е изхвърляло техни трупове. Делфина не е безсмъртен вид. Това е нормално природно явление. Намираме за недопустимо и несправедливо с лека ръка да се изключва от полезрението на институциите и обществеността възможното влияние на военните кораби, проучванията за добив на нефт и газ и др.

В тази връзка, молим да бъде огласена информацията относно проведените военни учения в морските пространства на Република България през 2014, 2015 и 2016 г., в т.ч. какви кораби са участвали и какъв тип военни учения са извършвани.

  1. Категорично се противопоставяме на определяне на зони за забрана и ограничаване на възможността за извършване на риболов и други рибно стопански дейности в акваторията пред българският бряг на Черно море. Като страна член на ЕС, България спазва Общата политика на ЕС по опазване на морските биологични ресурси, която област попада в изключителната компетентност на ЕС. В последните 7 години страната прие драстични ограничения в тази насока и всякакви допълнителни ограничения на национално ниво, за които липсва акт на ЕС само ще влоши до крайност положението на риболовния сектор. Както е известно, в Черно море само България и Румъния са подложени на тежки ограничения, което на практика е в услуга само на съседните държави.
  2. Категорично се противопоставяме на разширяването на зоните по Натура 2000 в Черно море. Очакваме адекватни мерки от държавното управление за осигуряване на прозрачност при установяване на зони и/или разширяване на такива, които имат ограничителен характер за риболова в Черно море. Последните действия от страна на администрацията след среща с представители на две „природозащитни организации” оставят съмнения за непрозрачни действия и необосновано тяхно предимство, без нужните за това компетенция и аргументи. До настоящия момент остава неясно как и поради какви причини въпросните организации имат силата да предложат драстични, а в случая и неадекватни мерки, които да бъдат възприети от властите мигновено и без никакъв дебат.
  3. За да не се допусне противопоставяне между различни обществени интереси, считаме за необходимо да инициирате спешна среща и с представителите на сектор Рибарство и местни общности, на която да изложим всичките си аргументи.

Очакваме Вашата навременна реакция по проблема, в т.ч. да ни приемете на среща. В състояние и готовност сме да чуем всяка аргументирана позиция, както и да бъдем адекватни партньори в решаването на проблема с делфините, а и всеки друг въпрос, касаещ екологичното състояние на Черно море. Рибарите и местните общности са едни от най-заинтересованите страни от доброто екологично състояние на морето

 

Д-р Йордан Господинов

Изпълнителен директор и Представляващ АПРП БГ ФИШ

 

Г-н Емил Милев

Председател на Управителния съвет на сдружение „Черноморски изгрев”

 

Г-н Димитър Канариев

Председател на Управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие“

 

к.д.п. Аспарух Карастоянов

Председател на управителния съвет на Черноморска изследователска програма „НОЙ”