Министър Павлова: Разширението на пътя между Ахелой и Поморие ще бъде приоритет през следващата година

За пътя Бургас – Варна и по-конкретно за участъка около гр. Ахелой, който е най-тежък, са обявени всички търгове, за които министерството има готовност. Това заяви днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на тържествата по случай 15 август, предаде Радио Фокус-Варна. Тя посочи още, че за строителството на обхода на Ахелой в момента се търси изпълнител. „В процедура сме да изберем и изпълнител за участъка, който е до Поморие, тъй като това са най-критичните участъци. Това са приоритетите ни за строителния сезон от догодина, когато ще започнем строителните работи. По този начин четирилентово трасе от Бургас до Слънчев бряг ще бъде факт. Оттам нататък, това което съм възложила на Пътната агенция е да се направи детайлен анализ на цялата отсечка от Слънчев бряг до Варна до готовия участък на АМ „Черно море”, за да направим като първа стъпка трета лента по този път навсякъде, където е възможно”, обясни още министър Павлова. Та каза, че това ще може да облекчи трафика и разминаването и по този начин катастрофите да се минимизират до максимална степен. Според Лиляна Павлова средствата за тези проекти ще дойдат от приходите от новите цени на винетните стикери.

Ето какво още допълва по темата Мediapool.bg

Обходът на Поморие

От трите обществени поръчки в най-напреднала фаза е тази за избор на изпълнител на обхода на Поморие. В търга бяха подадени осем оферти, но до отваряне на ценовите предложения бяха допуснати петима кандидати.

Това са ДЗЗД “Анхиало 2015” (100 точки), “Автомагистрали Черно море” (100 точки), Консорциум “Страбаг” (100 точки), “Поморие 2015” ДЗЗД (90 точки) и “Поморие 2015-С ДЗЗД (70 точки) с оценки на техническото им предложение.

Най-ниска цена от 14.34 млн. лв. без ДДС за 5.8 км даде “Поморие 2015” ДЗЗД, в което влизат “ПСТ Груп” и “Понсстройинженеринг”.

След тях е офертата на “Автомагистралите Черно море” с 15.99 млн. лв. без ДДС.

Останалите трима кандидати предложиха около 16.5 млн. лв. без ДДС.

Чака се окончателното решение на пътната агенция, което най-вероятно се бави заради отпускарския сезон.

Проектът за изграждане на обхода на Поморие предвижда разширеният път да минава западно от града по периферията му и е с дължина от 5.8 км. По новия път ще може да се пътува с 90 км/ч при 50 км/ч в момента, е посочено в тръжната документация.

Пътят между Поморие и Ахелой

Обществената поръчка за изграждането на второ пътно платно между Поморие и Ахелой е на фаза предстоящо отваряне на ценовите оферти. Прогнозната стойност на 5-километровата отсечка е 20 млн. лв. без ДДС.

Оферти в търга подадоха седем компании. Това са “Автомагистрали Черно море”, “Щрабаг”, “Брилянт инженеринг” ДЗЗД, “Пътища и мостове”, “Трейс Груп Холд”, “ПСТ Груп” и “Пътстрой Бургас”.

След прегледа на документите без забележки са предложенията на “Автомагистрали Черно море” и на “ПСТ Груп”, става ясно от публикувания протокол.

На останалите участници е даден срок да представят липсващите документи и да отстранят пропуските.

Обходът на Ахелой

Обществената поръчка за избор на изпълнител на обхода на Ахелой с дължина 4.5 км и прогнозна стойност 26 млн. лв. беше обявена в края на юли. Той трябва да бъде построен за една година. Предвижда се предложенията на кандидатите да бъдат отворени на 20 септември.

В момента трафикът от и до Слънчев бряг преминава през Ахелой, което затруднява придвижването и замърсява въздуха в града. Реалната скорост на движение през летните месеци сега е 30 км/ч, а след пускането на обхода ще стане 90 км/ч.

Предвижда се транзитният трафик да се изведе от града. Това ще стане с изграждане на нов четирилентов път от кръговото кръстовище при км 207, който ще заобикаля Ахелой от север, и ще се включва в главния първокласен път I-9 при км 212.

Тол системата ще финансира скоростния път

Пътят от Бургас до Слънчев бряг ще се строи с повишените приходи от въвеждането на тол системата, каза Павлова. Поръчката за нея е блокирана, след като до момента бяха пуснати три жалби срещу въвеждането й.

“През пролетта се надяваме, че ще имаме избран изпълнител за тол системата. Той ще има 18 месеца да я внедри”, каза Павлова.

Тя обясни, че през първите 12 месеца изпълнителят трябва да се внедри тол системата и тя да започне да работи.

В следващите шест месеца тол системата трябва да бъде синхронизирана с работата на митници и гранична полиция.