Промени, които влизат в сила през новата учебна година

Редица промени влизат в сила с началото на новата учебна година във връзка с влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование. Те засягат най-вече учениците, които на 15-ти септември влизат в І и V клас, но новости има и в другите курсове,  по отношение на оценките, учебните графици и др.

На първо място има промяна в учебното време. От тази година децата от І до ІV клас ще учат до 31-ви май. Четвъртокласниците ще завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

В VІІ клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в VІІ клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.

Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок – до 22 юни 2017 г.

По нов учебен план тази година ще учат малчуганите в І и V клас. За учебните предмети само в тези класове има годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора. Тази година децата ще учат по действащите до момента учебници, с изключение на предмета история и цивилизация в V клас.

Новите скали за оценяване влизат в сила само за учениците, които наесен влизат в І и V клас. При първолаците оценяването ще бъде с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка. За  децата в V клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет /напр. ако предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока/.

Няма промяна в оценяването за ІІ и ІІІ клас. В ІV клас вече ще има оценки с количествен и качествен показател. До ІV клас децата няма да повтарят. За учениците от начален етап, които не са усвоили знанията, се предвижда задължителна допълнителна лятна работа. Повтаряне след V клас ще има при оценка слаб 2. От V до ХІІ клас оценяването ще е с количествен и качествен показател (напр. отличен 6).  Класни работи ще се правят по български език и литература, по математика и по чужд език.

През предстоящата учебна година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в І и V клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от І до VІІ клас.

Педагогическият съвет избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи за учениците, завършващи 7. клас. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.

От 2016/2017 г. започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация.

В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.

От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.

Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.

За 7. клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.

В сила влиза и Стандартът за детските градини, който налага  актуализация на стратегията и разработване на програмната схема на детските заведения.

Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие. Започват и процедури по създаване на иновативни училища или паралелки