Ирина Бокова е трета сред кандидатите за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова се нарежда на трето място сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН. При третото гласуване в Съвета за сигурност тя получи равен резултат с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, но е първа сред жените-кандидати. Фаворит във вота на Съвета за сигурност на ООН за пореден път е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше Върховен комисар за бежанците.

По време на предварителното гласуване страните отбелязват една от трите категории по адрес на избора на кандидата – “окуражавам”, “обезкуражавам”, “без мнение”. Според неофициалните данни Гутериш получи 11 положителни вота, а веднага след него на второ място се оказа Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия.

Българската номинация Ирина Бокова е трета със седем позитивни, пет негативни и три гласа “без мнение”. Бокова отбелязва по-добър резултат в сравнение с предишния предварителен вот, когато получи седем негативни гласа.

От външно министерство коментираха за БНР, че има изгледи за добър потенциал за увеличаване на окуражаващия вот на следващия тур и допълниха, че изборът на нов генерален секретар се очертава като силно оспорван с нарастваща динамика в резултатите и особена активност на участващите в процеса кандидати.

Ирина Бокова засега е най-добре представилият се канидат-жена.

Мандатът на настоящия генерален секретар Бан Ки-мун приключва на 31-ви декември, съобщава Кросс. Преди да бъде утвърден от Общото събрание на ООН, неговият наследник трябва да получи подкрепата на поне 9 от 15-те страни в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове.