В Бургас кръстът на връх “Шилото” отново свети

20160923_144535Монументът „Кръст“, разположен на бургаския връх Шилото, вече втора вечер е осветен. Това се случва след повече от 12 години, когато е бил монтиран от автора му Руси Стоянов и е светил само за официалното откриване.

Възстановеното осветление е по идея на общинския съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, която внесе докладна записка в местния парламент. Предложението беше подкрепено от всички политически партии.

Връх Шилото е най-високата кота на Бургас. Точно там е разположен 15-метровият кръст, построен и издигнат от вече покойния Руси Стоянов.
Още в проект този християнски символ е замислен от автора да бъде видим от различни точки на града през деня и нощта. С монтажа на съоръжението са били разположени специални прожектори вани, които са осветявали, под определен ъгъл,  кръста.

„С общинския съветник Пеньо Мечков видяхме на място как е монтирано новото съоръжение. Малките прожекторни вани са сменени с една голяма, която е монтирана странично на стената на фундамента и осветява изцяло монумента. Той се вижда от километри, от различни точки на града“, коментира Калояна Живкова.

Представителите на местната власт са категорични, че Кръстът на Руси Стоянов е завършен  проект, който трябва да  остане за поколенията.

„Надяваме се, че 12 години по-късно няма да станем свидетели на нови вандалски прояви, които да лишат от светлина внушителния монумент“, казва Живкова, която е член на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност.