България е на второ място по смъртност заради замърсен въздух

Според данни на Световната здравна организация се намираме на второ място по смъртност заради замърсен въздух. Незавидната позиция заемаме след Украйна.

В една от измервателните станции в София, локализирана на бул. “Цар Борис III”, посредством автоматични анализатори се измерват основните показатели за качеството на въздуха – фини прахови частици под десет микрона, серен и азотен диоксит, озон, въглероден оксид.

“Транспортът е един от факторите за повишението на праховите частици, както и битовото отопление с твърди горива”, каза старши експерт Румяна Гълъбова пред Bulgaria ON AIR. “Средно денонощната норма за прахови частици е 50 микрограма”, поясни тя, като стойностите са моментни и се променят.

Гълъбова посочи, че през зимния сезон се забелязва в пъти повече увеличение на праховите частици. По-високи стойности на замърсен въздух има в населени места в Северна България.

“За последните пет години определено има намаляване на среднодневната и средногодишната норма на праховите частици”, обясни Гълъбова, цитирана от Кросс. “Министерството на околната среда и водите работи с общините по разработване на мерки за подобряване качеството на въздуха чрез осигуряване на алтернативни транспортни маршрути и изграждане на зелени пояси”, допълни тя.