Ротари клуб -Поморие инициира изграждане на паметник на цар Симеон

Предложението на Ротари клуб – Поморие за изграждане на паметник на цар Симеон Велики е по повод 1100-годишнината от битката при Ахелой, която ще се чества през 2017 година.

Вече има изготвен идеен проект, който беше представен от президента на клуба Петко Георгиев пред общинските съветници по време на последното заседание на Общински съвет Поморие. Идеята за изграждането на мемориала беше споделена и по време на организирания от в. Стандарт форум – „Чудесата на Поморие”, който се състоя през м. август тази година.

Според предложението, паметникът ще бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище с диаметър 40 метра, на пътя между Ахелой и Каблешково.  Отсечката е част от новия проект за строеж на път Поморие – Слънчев бряг, който ще започне до края на годината.

Идеята на Ротари клуб – Поморие е паметникът да е ситуиран именно там, за да напомня на всички преминаващи за величието на цар Симеон І и епичната му битка с византийския император Константин VII и военачалника Лъв Фока.

„На бетонен фундамент, върху изкуствено изграден хълм, ще бъде вдигнат голям двоен кръст, с вплетен в него меч, символизиращ сблъсъка на двете християнски държави. Пред него идеята ни е да бъде издигнат голям двуметров бюст на Симеон Велики, в основата на който да бъде инкрустиран текст, описващ битката. Тези две основни неща ще бъдат допълнени от други символични елементи – забити копия, които демонстрират победата на българите, и други счупени такива, описващи загубилата Византия”обясни Петко Георгиев.

13987208_10207210582003775_187968165_o

Община Поморие подкрепя инициативата на Ротари клуб Поморие и ще съдейства на клуба в диалога за съфинасиране на проекта с други общини и държавни институции.

„Обсъждането на проекта, финансовата рамка и реализацията му ще бъде първата задача на новия Художествен консултативен съвет, който ще заработи в края на месец октомври”, каза кметът Иван Алексиев, предаде пресцентърът на Община Поморие.

1 коментар

  1. поморие

    Само дето има едно голямо "Ако": ако кръговото е с миниатюрните размери на поморийските кръгови кръстовища,. къде ще се постави скулптурата? Да не говорим, че поморийските кръгови кръстовища предизвикват изумлението и на много чужди специалисти-как е възможно такива мижави кръгови кръстовища на главни пътни артерии?