Новият будител на Поморие сбъдна мечтите на няколко поколения

Мечтата на няколко поколения поморийци се сбъдна. Градската художествена галерия вече е факт. На официална церемония преобразената двуетажна сграда събра десетки жители и гости на морския град, където бе отслужен водосвет от Отец Борис.

“Повече от 100 години сградата винаги е била с обществени функции. Като се започне от старата митница, после болница, данъчна администрация и общинска администрация. Тази сграда винаги се е посещавала от много хора и е носела тяхното удовлетворение. Решихме откриването на галерията да бъде точно днес, в Деня на народните будители, защото за нас това не е рязане на поредната лента. С откриването на градската художествена галерия в този ден, ние целим да запазим духа и паметта българска, да я предадем на нашите деца и на нашите поколения”, сподели в прочувствено слово кметът Иван Алексиев и благодари на всички, които са допринесли за успешната реализация.

На откриването за доброто настроение на присъстващите допринесоха Градски духов оркестър, Вокален ансамбъл „Фортисимо” и музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”.

Директорът на галерията Милчо Талев благодари на община Поморие и най-вече на кмета на Поморие Иван Алексиев за реализирания проект. Речта на Талев бе прекъсната с бурни аплодисменти от присъстващите отправени към градоначалника.

За първи път в Поморие са изложени уникални платна и пластики, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство:
Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов и Дечко Узунов са част от именитите автори, чиито творби гостуват в Поморие, специално за откриването на градската художествена галерия. Те са изложени до 10 декември 2016 г., благодарение на БХГ „Петко Задгорски“, ХГ Казанлък, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ Стара Загора, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище и ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

Директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев сподели пред присъстващите, че днес реално се срещаме с най-новия будител на България – Градска художествена галерия “Дечко Стоев”, Поморие.

Сред официалните гости приства арх. Явор Стоев, един от наследниците на художника и почетен гражданин на Поморие Дечко Стоев. Събитието уважиха още народните представители Димитър Бойчев и Румен Желев, Виолета Илиева, началник на РУ Образование – Бургас, представители на Министерството на културата, на фирмите изпълнители, общински съветници и художници.

Вижте видеото !

DSC03752

DSC03764

DSC03771

14907633_1730478427275909_8180286831500911619_n

DSC03775