Предават на английските власти пастор, разследван за детска порнография

Британският пастор Даниел Ричард Ериксон-Хил, издирван от във Великобритания за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и компютърни престъпления ще бъде предаден на властите на Острова. Днес състав на Апелативен съд –Бургас потвърди решението на Окръжен съд-Сливен, с което се допуска изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от окръжен съдия от Магистратски съд в Уестминстър, Лондон-Великобритания, съобщават от пресцентъра на Апелативен съд-Бургас..

В заповедта е посочено, че английският гражданин се издирва от 13 октомври 2016 г. след като не се е явил на съдебен процес, по предявени обвинения за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и компютърни престъпления, докато е бил под гаранция. За всяка една от престъпните прояви е предвидено наказание лишаване от свобода до 10 години. В документа изрично се отбелязва, че запитванията на властите са показали, че мъжът е заминал за България, което нарушава условията за пускането му под гаранция. Това показват и неговите предавания по интернет, пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

Пресцентърът на съда припомня, че Даниел Ричард Ериксон-Хил е в ареста от 24 октомври, когато беше задържан от полицията след пасторска проповед в наета от него къща край село Самуилово.

Според въззивният съдебен състав решението на Окръжен съд- Сливен е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. При този вид наказателно производство съдът няма правомощия да проверява обосноваността на обвинението или съдебното решение на искащата държава, а само редовността на издадената Европейска заповед за арест и наличието на условията за предаване на лицето.

Становището  и на втората инстанция е, че са налице са всички изисквания на закона за предаване на Даниел Ричард Ериксон-Хил на съдебните власти във Великобритания. Английският пастор ще остане задържан под стража до фактическото му предаване за провеждане на наказателно преследване пред съда в Уестминстър.

Решението на Апелативен съд- Бургас е окончателно.