Презентация на книгата „Българите в Крим” на научен форум

На 23 ноември  2016 година беше реализиран първият телемост в Поморие между студиото на Телерадиокомпания Крим и работния кабинет на акад. Черньо Чернев. Поводът е официалната презентация на неговата книга „Българите в Крим”, включена в Програмата „Дни на българската култура-Български срещи” в  Крим на 26 и 27 ноември 2016 г.

Ето как в един от тв каналите анонсираха Програмата „Дни на българската култура-Български срещи”!

https://1tvcrimea.ru/pages/category/000002-razvlekatelnye/program/000058-gosti-peredachi-utro/video/022231-alla%C2%A0amn-i-nadezhda-terzieva

https://1tvcrimea.ru/pages/category/000005-poznavatelnye/program/000037-bolgarskie-vstrechi/video/023742-bolgarskie-vstrechi

Стачката на немските авиодиспечери тези дни осуетиха участието на автора в престижния научен форум. Въпреки това неговия доклад „Народная дипломатия, как самый короткий путь разрыва блокадного статуса Крыма” ще бъде прочетен и публикуван в научния Сборник.

Само преди няколко дни групата от български учени – изследователи се завърна от монашеската република Света Гора в Гърция. В нея взеха участие освен  Черньо Чернев от Поморие и професорите Николай Ников от Софийския университет и проф. Дочо Шипковенски, екс служител на Външно министерство и главен секретар на Организацията на обединените българи. Интересен е фактът, че и тримата са били участници в миналогодишния форум в Република Крим.

По време на своята визита те посетиха столицата на Света гора, където се поклониха пред чудотворната икона „Достойно есть” зад олтара на най старата църква Протата в столицата Карея, запознаха се с уникалните библиотеки на някои от манастирите, включително руския скит „Св.Андрей”- един огромен по размери комплекс към чиято история те имат подчертан научен интерес.

Игуменът на българския манастир „Св.Георги Зограф” Н.В.Преподобие схиархимандрит Амвросий и първият епитроп Гавриил приеха гостите и им показаха новата сграда на манастирска библиотека, съхраняваща  над 70000 печатни и ръкописни книги от близо 1000 години. Акад.Чернев подари своите  последни три книги, а домакините върнаха жеста към групата с уникалното и луксозно двутомно библиографско издание на „История славноболгарская”.

По време на своето десетдневно пребиваване в Република Гърция, те посетиха античния град Филипи край град Кавала и археологическия музей, пред вратите на които са поставени огромни мраморни плочи с изписан текст – послание на Пресиан, баща на българския цар Симеон, който обявява границите на българската държава. Проведени бяха срещи с техни  колеги от Кавала и Александруполис за реализация на съвместни проекти.

През следващата година предстои издаването на четвъртата поред книга за монашеската рупиблика „Света гора на една ръка разстояние” на Черньо Чернев.