Община Поморие приключи успешно поредния европейски проект

-1Постигнатите резултати и публичните ползи от реализирания проект за градска художествена галерия в Поморие бяха отчетени вчера (29.11.2016 г.) на заключителна пресконференция в сградата на Общината.

В пресконференцията участваха кметът Иван Алексиев, ръководителят на новооткритата галерия Милчо Талев, началникът на отдел „Управление на проекти” Георги Петков и екипът му, както и представители на общинска администрация.

„Удовлетворен съм, че направихме за града още нещо стойностно, което ще остане и след нас. Превърнахме старата митница в малко бижу, но успяхме да я съхраним и като паметник на културата. Поморийци го заслужаваха. Тепърва предстоят редица интересни събития и ако някой все още не е посетил красивата ни придобивка, нека да го направи”, каза кметът Иван Алексиев.

Градската художествена галерия „Дечко Стоев” отвори врати точно преди месец. Проектът на Община Поморие беше класиран на първо място сред близо 70 други предложения от цялата страна. Със средства по програмата, порутената сграда на старата митница бе напълно реставрирана, бяха обособени две многофункционални зали, изградено ново стълбище и асансьор. Закупена бе и необходимата техника – сървър, три сензорни електронно-информационни табла, 3D скенер с преносима графична станция за управление на процеса на дигитализация, софтуер и два мултимедийни прожектора. Модерната техника позволи съществуващият фонд от движимо и нематериално културно наследство да бъде дигитализиран, като данните му ще се поддържат и обновяват и след края на проекта. Това стана ясно от отчетените на пресконференцията факти.

От самото си откриване галерия „Дечко Стоев” се радва на изключителен интерес от страна на посетителите от града и региона. „Няма да се ограничаваме само в тясно специализираните рамки на художествена галерия. Този обект е с национално значение и целта е той да бъде средище на всякакви културни събития, да бъде синтез на различни видове изкуства”, коментира ръководителят Милчо Талев.

Проектът “Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство”, Договор за БФП №, 24-10-М3-15/23.04.2015г., финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 г., програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността“, е на стойност  406 694,57 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ.