Международен ден на хората с увреждания

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Той е част от календара на ООН от 1992-ра година. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване.

Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания. България все още не е предприела действия за присъединяване към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер.

В община Поморие  членовете на Съюза на инвалидите „Елпида”, Първичната организация на незрящите, Съюза на хората с увреден слух и от Съюза на  военноинвалидите се събират,  за да отбележат този ден, а  лежащо болните  се обграждат със специално внимание по техните домове.