За първи път в община Поморие годишни награди за култура

2222В навечерието на най -светлия християнски празник Рождество Христово неформалното гражданско сдружение „Интелектуален кръг”  от град Поморие обяви за първи път в общината годишни награди за изявени творци с принос в областта на културата.

На 18 декември  в Арт клуб „Омара” на крайморския булевард „Яворов” беше организирана творческа среща на отличените творци. В началото  отец Нено благослови срещата и пожела да има нови такива всяка година.

След направената селекция от журито, координаторът на сдружението Драгой Каталиев връчи на всеки един от лауреатите оригинален поздравителен адрес с книга:

Христо Сариев – нумизмат и зам. председател на фондация „25 века Поморие”;

Драгой Каталиев – скулптор, художник и писател;

Отец Нено – за религиозното възпитание на миряните в Поморие;

Акад.Черньо Чернев – автор на 11 книги, посветени на християнството;

Георги Димитров – фотограф-художник;

Арх. Камен Шипков – председател на здружение „Черно море- чисто море”, експроектант на Поморие и автор на книги с морска тематика;

Мария Ралева – секретар на читалище „Просвета 1888 ” в Поморие;

Тома Троев – поет лирик и автор на стихосбирки;

Борислав Иванов – писател – автор на книги;

Георги Сотиров – художник – маринист.

unnamed

На разиграната след това между тях забавна лотария бяха раздадени на всеки един лауреат по една различна книга от  поморийските автори Черньо Чернев, Драгой Каталиев, Борислав Иванов, Камен Шипков и Тома Троев.

Единодушно беше приета идеята- следващата  година членовете на сдружението да вземат  участие в общински, републикански и чуждестранни изложби при разменено гостуване с техни колеги. Практиката показа, че участието на тези творци зад граница е ползотворно за тяхното признание в международни научни конференции, изложби и  е показателно за техния принос в развитието и разпространението на българската култура по света.

Обсъдена бе идеята да се създаде сайт и информационна страница във Фейсбук, която ще се поддържа от модератор на сдружението.

Приета беше идеята на акад. Черньо Чернев като Директор на Института за българите в чужбина към МАБИК – Международната академия по българознание, иновация и култура да се установят контакти със сродни организации с предложения за подписване на договори за сътрудничество и изпратят авторски книги за българската диаспора от Република Крим и Поволжието, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Албания и Република Македония.

По стара поморийска традиция творческата среща завърши с дeгустация на местни вина и ракии, собствено производства на творците на културата.

 

1 коментар

  1. Устава на Фондация "25 века Поморие"определя почетния председател. Той е Кмета на Поморие.
    Христо Сариев е зам. председател на Фондацията.