Плевнелиев ще отстъпи на своя наследник на поста възможността да назначи служебно правителство

„В назначаването на служебно правителство за двадесет работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към българския народ, след като по-рано днес представители на Реформаторския блок обявиха пред държавния глава, че не могат да реализират третия и последен проучвателен мандат за създаване на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание.

В изказването си президентът Плевнелиев припомни, че в съответствие с Конституцията правото и задължението да насрочи конкретната дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори, както и да разпусне 43-тото НС е на новоизбрания президент Румен Радев. „Публично и коректно, предложих всички възможни компромисни варианти – от възможността Народното събрание да излъчи ново редовно правителство, до това да поемем солидарна отговорност за едно общо служебно правителство с новоизбрания президент Радев. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на новоизбрания президент Радев, с единствената и вярвам благородна и разумна цел, през този преходен период държавата да се управлява от само едно служебно правителство. Още повече, че Радев публично обяви, че е готов със своето служебно правителство“, посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев заяви, че най-добрият вариант за страната е да има плавен преход от редовно правителство към едно служебно правителство и след това към ново редовно правителство. „Такъв е духът на Конституцията. Това е разумното действие. Това е европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации“, категоричен беше държавния глава. По думите на президента приемо-предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците, за по-малко от месец, е изключително рисков момент на скъсване на институционалната приемственост. „Това не е добро решение за държавата, още повече във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в региона и по света. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Така аз разбирам задълженията си към нацията – да дам всичко от себе си, да отстъпя когато е нужно, да търся добрите решения за държавата“, посочи още президентът Плевнелиев.

Държавният глава заяви също така, че решението му да отстъпи правото да назначи служебно правителство на президента Радев, е най-добрият начин за гарантиране на институционална стабилност и приемственост. „Ще се погрижим институциите да продължат работата си нормално. Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбрания президент Радев, дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.