Гледайте постановката “Аз плащам” на 25.01. в Поморие

На 25 януари от 19.00 часа в залата на читалище “Просвета 1888” – Поморие гостува Народен театър “Иван Вазов” с постановката “Аз плащам”

_dsc2290от Ив Жамиак

превод – Снежина Русинова-Здравкова

Постановъчен екип:

постановка – Владлен Александров; сценография и костюми – Елена Иванова (по идея на Алекси Начев); танго хореография – Ивайло Александров; фотограф – Атанас Кънчев; художник на плаката – Стефан Десподов

С участието на:

Аня Пенчева, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Георги Мамалев, София Бобчева, Христо Терзиев

Драматург и актьор, автор на множество сценарии за киното и телевизията, Ив Жамиак е роден на 30 януари 1918 г. в Париж. След смъртта му през 1987 г. особена известност придобива пиесата му „Господин Амилкар”, играна за първи път на 25 септември 1974 г. в „Театр де Буф паризиен”. Под заглавието „Всичко е платено”пиесата вече двайсет години не слиза от сцените в Европа и преди всичко в Русия, където се радва на множество постановки и шумен успех. В неопределената жанрово от автора комедия или трагикомедия самотният г-н Амилкар решава да си купи чувства и семейно щастие, като за целта наема професионална актриса за съпруга, улична проститутка за дъщеря и безпаричен парижки художник за приятел… Условието е едно – никакви искрени чувства, театър в театъра…

az-plashtam-8

az_7

ОТЗИВИ ОТ МЕДИИТЕ:

Аня и Мишо правят отличен любовен дует, а на финала танцуват страстно танго. Актрисата демонстрира и суперформа. (в. Стандарт”)

 

Режисьорът ловко е избегнал клопките на класическата композиционна схема на „театър в театъра”, на която се гради пиесата. В нито един момент публиката не изпуска нишката, въпреки че героите постоянно излизат от ролите, за които им се плаща, и играят собствения си живот….Пиеса, която може да бъде разчетена и най-вече изживяна дихотомично; като противодействие на двете стари истини: от една страна, че приятелство и любов с пари не се купуват, и, от друга – че безплатен обяд няма. Струва си гледането. (в. Сега”)

 

Елегантна, стройна режисура на директора на Пазарджишкия театър (в. Сега”)

 

„Аз плащам”от Ив Жамиак… блика от френско чувство за хумор, остроумен диалог и елегантна драматургия. Камерната постановка на Владлен Александров прилича на малко театрално бижу. В нея всичко е изпипано до най-малкия детайл. (в. „Монитор”)

 

… най-доброто постижение на режисурата на Владлен Александров в това представление е именно фината и задълбочена работа с актьорите…Това представление трябва да се гледа… (в. „ Дума”)

 

… великолепно представление, съчетание на просто и сложно, на повърхностно и дълбоко, на закачливо и сериозно. Присъствието на режисьора Владлен Александров на сцената е осезателно, но не се натрапва, „не затуля артистите”. Те от своя страна греят ярко, без да се заслепяват един друг. (в. „Труд”)

 

Времетраене: 120 мин.

Играе се на Камерна сцена