Вие сте тук: Начало » Актуално » Петък 13-ти
    Петък 13-ти

    Петък 13-ти

    Страхът от петък 13-ти се корени още в християнството. Исус е разпънат на кръст в петък и оттогава този ден се смята за лош. В Средновековието в петък не се провеждали сватби, а хората, които тръгвали на път, избягвали да го правят точно в този ден.

    Относно датата, 13 души са присъствали на Тайната вечеря в нощта преди разпятието на Исус, а предателят му Юда е бил 13-ят, който идва на вечерята.

    Във Франция се заразили с чувството на страх от петък 13-ти заради лошо стечение на обстоятелствата. Година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива да се канят само 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието на числото. Суеверието се разпространило по-късно и в Лондон.

    Във всеки месец, който започва в неделя, 13-ият ден е петък. През 2017 г. това се случва два пъти – през януари и през октомври.

    Най-дългият период, през който може да няма нито един петък 13-ти е 14 месеца.

    Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Не малко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая.

    Още съвпадения: Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви, като Джак Изкормвача (Jack the Reaper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), и Теодор Бънди (Theodore Bundy).

    По света над 60 млн. души твърдят, че изпитват страх от днешния ден. Някои от тях не ходят на работа, не карат кола, дори не стават от леглото. Сред политиците, които страдали от трискайдекафобия, бил американският президент Франклин Рузвелт. Той не пътувал в петък 13-и не давал вечери за 13 души.

    Сред известните личности, родени на петък 13-и, са Маргарет Тачър, Самюъл Бекет, Фидел Кастро и режисьорът Алфред Хичкок.

    Освен петък 13-и в някои испаноезични страни смятат и вторник 13-и за ден на лош късмет, защото го свързват с римския бог на войната Марс.

    За много хора обаче 13 е късметлийско число. Сред тях е певицата Тейлър Суифт. Рождената ѝ дата е 13, навършила е 13 години на петък 13-и, първата ѝ песен е имала 13 секунди интро.

    Горе