Николай Ненчев коментира за Флагман: Усложних възможността за приватизация на военния санаториум в Поморие, но ако след мен някой реши, може да го продаде

Всяка година милиони отиваха там, без полза и възвращаемост, казва военният министър в оставка

image-0-02-05-622142a98c2fb109fcdc68fe3cb860927aac7265ac2c2c7ddfef2af9ddf4f15c-vОбщина Поморие поде акция за придобиване на проблемния държавен военен санаториум в града. От Министерството на отбраната обаче продължават да са категорични, че лечебното заведение трябва да премине от Военномедицинската академия към велинградското дружество „Вита”, чийто принципал е военният министър. Санаториумът ще се апортира на 2 февруари 2017 г. според решение на Министерския съвет. То обаче се обжалва в съда от кмета на Поморие Иван Алексиев. Поморийци заплашват с протест и предупреждават, че ще обявят министъра за персона нон грата, ако след февруари т.г. реши да прекрачи входа на града. Днес военният министър в оставка Николай Ненчев коментира темата пред „Флагман”.

– Г-н министър, Община Поморие поде акция и настоява да получи военния санаториум от държавата. Защо да не им се дари на тях?
– Защото го обсъждахме и в Комисия по отбрана и в Съвет по отбрана и решението беше да се запази, за да може да се използва от военнослужещи. Няма основания за безпокойство, че това нещо ще бъде продадено. Не може да бъде продадено! То е в забранителния списък. Така сме направили да не може да бъде продадено.

– Добре, но това вече е частна държавна собственост.
– Какво като е частна? Но е част от наше друго дружество, което е в забранителния списък. Ставайки част от това дружество, то не може да се продава под никаква форма.

– Имаме обаче много такива примери как отделни части…
– Ама не можем, как да го прехвърлим, какво да го правя? Не можем да го прехвърлим и да го слеем с друго дружество, ако не беше направена тази процедура.

– Каква е гаранцията, че ще се управлява по-добре, отколкото когато беше във Военномедицинската академия?
– Ами как! Много лесно обяснимо е – ще има някой, който е отговорен персонално там. Иначе ние трябваше да го дотираме непрекъснато. Едни огромни средства наливахме в този санаториум без какъвто и да е резултат. Всяка година милиони отиваха там, без да има каквато и да е полза и възвращаемост. Сега дружеството ще си носи отговорност. Дружеството във Велинград е едно от най-добрите, на печалба е, същият екип ще го управлява. Имат си свои виждания и концепция, която споделиха с нас. Вярвам, че ще бъде всичко наред.

– Как може една фирма, която е на другия край на България, да управлява качествено?
– Ама няма, те си имат хора, ще управлява и едното, и другото. Ще си има управител.

– Вие като министър гарантирате, че няма да се приватизира. Обаче като дойде следващият, ако реши да го продаде?
– Е, ами той, ако е решил следващият, пак щеше да го продаде. Ако някой реши да го продаде, би могъл.

– Вие улеснихте процедурата, като го направихте частна държавна собственост.
– Напротив – усложних я! Направих го част от едно дружество, което е в забранителния списък. Усложнена е. Не е възможно под никаква форма. А ако някой реши да го извади…

2 Отзиви

  1. Г-н Ненчев, Анхиало, Анхиалци, Поморие, Поморийци с Историята която имат, нима мислите не знаят как да печелят и затова Даряват на Държавата си "печеливш" терен, който при "добро" управление няма Закон, който да разпродаде активите си?

  2. А кой персонално носи отговорност за "милионите, които не давали резултат"
    Кой, как и къде е дал становище за резултатите?
    Дотира се, както се дотира и Парламента, както се дотира и Вашата заплата, като Министър, Г-Ненчев! Хвърляте в пространството обвинения за умишлена безстопанственост, и като "принципал" не търсите наказателна отговорност от виновните (кражбата на милиони според Вас), а създавате възможност за измама с цел облагодетелстване?! Директно сте за затвора Г-н Ненчев.
    И ако не знаете, не умеете и не искате да спазвате волята на Дарителя, то Поморие и Поморийци знаят, могат и искат и ще го направят.