Кмет и общински съветник в разгорещен дебат за военния санаториум в Поморие

Ново 20! Кметът на Поморие бездействал за военния санаториум, научихме от разгорещения дебат между Иван Алексиев и Никодим Стоянов.

Иван Алексиев:”Вие искахте да станете кмет на Поморие. Как бихте реагирали в тази ситуация след  13.12., в която ме обвиняват, че съм спал до тогава и ме е нямало?

dscn4450-mediumНикодим Стоянов: Нямаше Ви никакъв.

Иван Алексиев: Вие като кмет какво щяхте да направите?

Адам Адамов: Моля, да бъдете по-кратък!

nikodimНикодим Стоянов: Виждам, че Ви е неудобно да слушате моята истина пред Вас.

Иван Алексиев: Нека да каже! Не споря, че моята истина е правилната. Като кмет какво щяхте да направите?”

 

Позициите на кмета Иван Алексиев и на общинския съветник Никодим Стоянов за Военния санаториум в Поморие отново се разгорещиха на провелото се заседание на общинския съвет. Още преди да бъде приет дневния ред председателят Адам Адамов заяви пред микрофона, че е провокиран от състоялата се неотдавна пресконференция в Бургас на председателя на БСП – Поморие  и общински съветник Никодим Стоянов и депутатът Атанас Зафиров във връзка със случващото се във военния санаториум.  Адамов също е присъствал заедно с общинския съветник Неделчо Стайков и кметът Иван Алексиев. Там те били наречени от Никодим Стоянов “съгледвачи от общината”.

“Направих си труда да прочета в тълковния речник значението на  думата “съгледвач”. Тя означава: ” Човек, който има задача тайно да наблюдава или да проучва нещо; шпионин.” Много останах учуден, че аз съм “шпионин”, на кой – на общинския съвет ли, на община Поморие ли? Не можах да разбера”, заяви Адам Адамов и допълни, че Стоянов  е казал неистини, относно местността “Косата” и поясни,” че тези имоти са включени в програмата за управление на общинско имущество. А когато един имот е обявен за продажба, той трябва да се пусне на търг или концесия, както е по закон.”

Адам Адамов заяви още, че не е допуснал нарушение, относно вкарването на точката за Военния санаториум на предходната сесия в последния момент, защото според правилника може да се допускат докладни записки без  да са минали през постоянните комисии, когато са важни и не търпят отлагане.

“Според мен, тази докладна записка не търпеше отлагане, защото касае около 70 човека, наши съграждани, които работят във военния санаториум и от нас се искаше да дадем съгласие община Поморие да поиска този санаториум за управление и експлоатация, а нищо друго”, каза  председателят на общинския съвет.

В отговор Никодим Стоянов заяви, че е право на този, който свиква пресконференцията за журналисти да определя кой да присъства на нея.

” Тази пресконференция бе за представителите на медиите. Вие присъствахте без да сте поканени. Въпреки всичко това за нас не беше проблем и вие си останахте”, каза Стоянов и допълни, че във внесената в последния момент  докладна записка е посочено в кои случаи това е допустимо.

“За мен тази докладна записка трябваше да мине през постоянно действащите комисии, защото когато се взема такова решение трябва да има правна и финансова обосновка. Въпросът не е в това да имаме някакъв имот, а да се види какви тежести и ангажименти носи от това придобиване. Аз съм убеден, че 99% от общинските съветници нямаха представа за какво става дума”, заяви Никодим Стоянов.

Кметът Иван Алексиев призова  да не се спекулира с местността “Косата”, защото тя започва от последната почивна станция на АЕЦ “Козлодуй”, където свършват почивните станции, до къмпинг “Ахелой” и допълни, че никой няма намерение да продава този терен. Той уточни, че местността, където са разположени почивните станции и санаториума, се нарича “Малкото езеро”

“За военния санаториум няма да говоря, но факт е, че хората отиват на борсата от 2-ри февруари. Факт е, че в момента ги лъжат, че на 10-ти март ще ги назначат. Не знам защо? Аз си казах моята истина, г-н Стоянов си каза неговата истина. Нали така? Коя истина е вярната, кой е крив и кой е прав ще покаже времето. Аз го казах и сега го заявявам пред общинския съвет! Искрено се моля аз да не изляза прав! Ако не изляза прав ще се изправя пред вас и ще се извиня на г-н Стоянов, на целия общински съвет, на съгражданите ми, на служителите в санаториума, на г-н Зафиров, включително и на бившия военен министър, ако моята истина не е вярна. Моля се, да не е вярна и да не съм прав! Ако г-н Стоянов не е прав извинението не топли никой, заяви кметът Иван Алексиев. Той добави още, че не атакува г-н Никодим Стоянов за личните му качества, а го критикува, защото е общественик.

“Вие бяхте кандидат за кмет преди година и половина от БСП, аз излязох като кандидат за кмет от ГЕРБ! Като общински съветник видяхме как защитихте интересите на община Поморие. Ако вие днес бяхте кмет , в тази ситуация, чий интереси щяхте да защитите и каква щеше да е вашата позиция като кмет?

В отговор Никодим Стоянов заяви:

“Моето съображение да посоча в тези 11 имота, е че те непосредствено граничат с военния санаториум. Придобивайки собственост на общината върху този терен очевидно е, че военния санаториум ще сподели съдбата им…

…Мнозина от вас не знаят, но когато началника на ВМА обяви в своя докладна записка да предложи на министъра на отбраната военния санаториум да се закрие, личния състав да се уволни, а имота да се предаде за продажба като такъв с отпаднала необходимост, аз бях първия, който направи всичко необходимо да не се приеме такова решение. Последваха атаките на народния представител Атанас Зафиров, питанията в народното събрание, а на представители на МО заявих, че ако те обявят този имот за продажба и се закрие санаториума аз ще съм първи, който  ще внесе докладна записка в общинския съвет да се отмени дарението на терена. Това е факт! Той е известен на не много широк кръг от хора, но е известен на служителите на военния санаториум и на някои други лица, но не и на общинските съветници.

Моята теза е, че в случая няма нарушение на волята на дарителя, санаториума си остава такъв и ще обслужба контингента, за който е създаден. Между другото решението беше прието от вашето правителство”

Тук Никодим Стоянов беше прекъснат от кмета, който го попита?

Иван Алексиев:” Всичко това се знае. Конкретен въпрос? Вие искахте да станете кмет на Поморие. Как бихте реагирали в тази ситуация след  13.12., в която ме обвиняват, че съм спал до тогава и ме е нямало?

Никодим Стоянов: Нямаше Ви никакъв.

Иван Алексиев: Вие като кмет какво щяхте да направите?

Адам Адамов: Моля, да бъдете по-кратък!

Никодим Стоянов: Виждам, че Ви е неудобно да слушате моята истина пред Вас.

Иван Алексиев: Нека да каже коя истина е права. Не споря, че моята истина е правилната. Като кмет какво щяхте да направите?

Никодим Стоянов: Вижте, г-н Алексиев, вие много често, присъствайки на тези заседания, се изживявате като … ”

В това време кметът Иван Алексиев напусна заседателната зала, коментирайки на глас, че Стоянов не отговори конкретно на въпроса.

Никодим Стоянов: Като кмет аз казах какво бих приел. За мен най-доброто решение беше да си остане болницата в състава на ВМА и съм работил за това. След  като това не се случи приемам втория вариант , да останем в системата на министерството на отбраната, в състава на търговско дружество. Считам, че не е целесъобразно общината да придобива собственост върху този имот, защото там трябва да се реинвестират изключително много средства. Те ще легнат на бюджета на общината, а в момента МО е осигурило 1 млн. лв. за ремонт и 550 000 лв. за покриване на разликата между себестойността на лечението на контингента на МО и реалната цена, за която хората заплащат, т.е. тук имаме една инвестиция. Имаме един външен инвеститор. По отношение на личния състав, той ще остане да работи, има изготвен нов щат, който напълно се препокрива със стария щат

След този дебат общинските съветници обсъдиха и приеха дневния ред на заседанието.

Вижте видеозапис от провелото се заседание тук!

 

4 Отзиви

  1. Кой Началник на ВМА Ви е казал, че ще продаде Дарен имот? Или лъжете, или това идва от старото ръководство на ВМА, чийто началник е подсъдим!
    Как се продава Дарение или прехвърля на трето лице?
    Ето я истината за Санаториума!
    https://www.otbrana.com/новини_9072

  2. Г-н Стоянов, как гласувахте на Конгреса на партията Ви, за рестарт на един пагубен за Поморие проект (Бургас – Александруполис)?

    • Никодим Стоянов

      Гласувах против. Така гласуваха всички делегати от областта. По тази причина спорния текст не бе включен в предизборната платформа.

      • Не умеете да лъжете! Това само може да Ви донесе позитиви, но не и с тази партия! Съгражданите Ви, ще повярват на Вас, не на партията! Помислете над това и не бързайте с отговора.