МОН с доказателства за проблемите по оперативната програма за наука и интелигентен растеж

МОН извади доказателства за проблемите по оперативната програма за наука и интелигентен растеж. Служебният просветен министър Николай Денков обясни на специална пресконференция, че плащания ще има, ако в най-кратки срокове отстраним пропуските. Програмирането на дейности, финансирането на тези дейности и контролът върху изразходваните средства са притесненията на Европейската комисия по програмата.

Не са разделени функциите между звената в МОН, които отпускат и контролират средствата. Дублирали се отговорностите по изпълнението на проектите, предупреждава ни Брюксел.

Просветното ведомство веднага било набелязало конкретни мерки. Вариантите са министърът да делегира правомощия на заместник-министър, друга опция е да има конкретен орган по програмата. Мисли се за това управляващият орган да е агенция в МОН на подчинение на министъра. Четвъртата опция е такава агенция, която ще управлява оперативната програма, да е на прякото подчинение на министър-председателя.

Кой вариант за управление на оперативната програма ще бъде избран тепърва ще се решава.

Независим орган ще провери корекциите – одитното звено за средствата от ЕС към МФ. Министерството на образованието ще преквалифицира и обучи служителите си.

Правим финансова корекция на допуснатите грешки. ЕК няма да изплати пълните средства по проектите, по които са констатирани нарушения. Доплащането остава за сметка на МОН, стана ясно от пресконференцията в министерството, цитира Кросс.

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова обясни, че предупрежденията на ЕК са в рамките на т.нар. предварителен контрол. Одитът идва навреме, отчете тя. Според нея тази проверка давала възможност да коригираме пропуските.