В поморийските лозови масиви традицията е спазена (видео)

201702141224181На Трифон Зарезан, стар стил, поморийци отбелязват не само празника на лозята и виното, но и ритуално си спомнят за своите корени и предци, от които са наследили една от най-древните традиции в света на винопроизводството. И тази година на 14.02.,  в поморийскте лозови масиви, се състоя празничен ритуал по зарязване на лозите, организиран от Взаимоспомагателна Кредитна Кооперация на Частни Земеделски  Стопани “Поморийски стопанин” . Пред насъбралото се множество присъстваха кметът Иван Алексиев, председателят на общинския съвет Адам Адамов, областният лидер на ГЕРБ и доскорошен депутат Димитър Бойчев и общински съветници.

В един от лозовите масиви край Поморие отец Борис от храм „Св. Рождество Богородично” отслужи тържествен водосвет за здраве на лозарите и благослови земята да ражда още дълго качествени гроздове, които след своята ферментация да разнасят името на Поморие като най-известния лозарски и винарски център. Не напразно поморийци се гордеят със земята си. Нейното плодородие и благоприятният климат са причините всяка година да изобилстват тонове  високачествено грозде от сортовете:димят, памид, мерло, каберне, мавруд, мускат, шердоне и др..

Сред членовете на кооперацията присъстваха кметът Иван Алексиев, председателят на общинския съвет Адам Адамов, областният лидер на ГЕРБ и доскорошен депутат в 43-то Народно събрание Димитър Бойчев и общински съветници.

 

По традиция кметът на Поморие първи заряза лозовите пръчки, а след него това направиха и лозарите, членове на кооперацията.

След ритуала по зарязването на лози, въпреки мразовития ден, огреян от слънчевите лъчи,присъстващите не пропуснаха със закачки да се поздравят с чаша висококачествено вино от миналогодишната реколта и да си пожелаят тази година да е още по-добра.