ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване

Централната избирателна комисия отстрани фирма “Лирекс” като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка, предаде БНР.

Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна.

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните.

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев: С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отстраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка.

По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно – с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно.

На зададен въпрос как се оценява рискът от неизпълнение, отговорът от участника, т.е от управителя е на фирмата, която заяви желанието си да участва, беше: “до 50 процента”, поясни Владимир Пенев, цитира Кросс.

1 коментар

  1. Кога ЦИК ще си подадат оставките! По Закон Вие сте длъжни да изпълнявате, не фирмите, които да са те! Сега фирмата има правото и най- вероятно ще съди ЦИК, защото ЦИК …
    1. Не фирмата определя датата на изборите!
    2. Не фирмата е внесла, гласувала и длъжна да изпълнява подзаконови разпоредби!
    3. Фирмата отговаря на техническите критерии, защото времето не е технически измерител!